Варненският свободен университет Черноризец Храбър“ проведe обучение на над 100

...
Варненският свободен университет Черноризец Храбър“ проведe обучение на над 100
Коментари Харесай

ВСУ: Обучение на директори на училища и детски градини STEM

Варненският свободен университет „ Черноризец Храбър “ проведe образование на над 100 шефове на просветителни институции от Варна по тематиката „ STE(А)M – Стратегии, политики, методики и практики “. В него участваха шефове на 36 съществени и 12 междинни учебни заведения, 51 детски градини и пет Центъра за личностно развиване. Партньор на образованието е Община Варна.

" Варна е одобрен град на знанието и би трябвало да сме виновни и да реагираме бързо, да създадем въвеждането на STE(А)M умело и потребно. Във Варненския свободен университет има доста положителни преподаватели и експерти по осведомителни технологии ", сподели при откриването Лилия Христова - шеф на дирекция " Образование и юношески действия " в Община Варна.

STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) е новаторско образование посредством методите на естествените науки, технологиите, инженеринга, изкуствата и математиката. Това е нов метод в образованието, възпитанието и развиването на креативното мислене, който основава умения за решение на действителни проблеми, с ловко потребление на технологиите, схващане на значимостта за дизайна и проучване на моделирането и проектирането.

Целта на STEM-обучението е децата да вземат участие, да основават, да творят и опитват с хрумвания и планове в учебно заведение, в извънкласните форми и в неофициална среда, като развива умения, подобаващи за специалностите на бъдещето. Прилагането на STEAM-обучения в България е приоритет в политиката на Министерството на образованието и науката.

" Целта ни е да поддържаме тези начинания, тъй като считаме, че те са потребни за пазара на труда. Дигитализацията и компютърните науки основават нуждата от нов тип фрагменти “, разяснява Галина Момчева, началник на катедра " Информатика и компютърни науки " във ВСУ „ Черноризец Храбър “. Тя добави, че се построява неофициална партньорска STEM-мрежа от специалисти, с цел да може по-лесно да се основават и да се ползват практики.

Участниците в образованието имат онлайн достъп до материали за образованието в специфична платформа. Там те могат да разгласяват и свои положителни практики в региона на STE(A)M-обучението.

Вторият ден на образованието мина под знака на работилниците, в които бяха показани разнообразни STEM-проекти на Варненския свободен университет и негови сътрудници. Интерес провокираха " Варна спагети инженеринг " - обичайното съревнование на катедра " Строителство на здания и уреди ", работата с дронове и 3D-принтирането, разбора на изображения на кафези и други

Участниците в образованието демонстрираха голям интерес към стратегиите по " Предприемачество " и " Киберсигурност " - планове на Варненският свободен университет. Специално за срещата от Израел дойде Владимир Бронфенбренер - специалист по киберсигурност. Университетът създава стратегии за образование на деца и възрастни в областта на киберсигурността - " Кибермагьосници " и " Киберуниверситет за възрастни ".

" Днес представихме първите планове на " Черноморската академия за сигурност ". Важно е да научим децата да " оцеляват " в сложната средата на интернет заканите, по тази причина поканихме нашите сътрудници от Израел, които с образователните си стратегии и експертен опит ще оказват помощ да обучим българските деца, учители и родители ", разяснява проф. доктор Теодора Бакърджиева - зам.-ректор на ВСУ " Черноризец Храбър ".

Децата са една от най-уязвимите групи, които могат да бъдат наранени от заплахите в интернет, сподели Владимир Бронфенбренер. Той добави, че в Израел е основана доста добра система за сигурност, която през днешния ден към този момент се ползва и в европейските страни.

Специфичният предстоящ резултат от образованието е създаване на районна STE(A)M-партньорска мрежа за Варна, в която са включени представители на другите научни области, подкрепящи основаването на нови практики.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР