Варненският окръжен съд уважи искането за изменение на мярката за

...
Варненският окръжен съд уважи искането за изменение на мярката за
Коментари Харесай

Окръжен съд Варна: 100 хил. лв. гаранция за подсъдим в дело за 16 тона прекурсори

Варненският областен съд почете настояването за изменение на мярката за неотклонение от „ задържане под стража “ в по-лека на Робърт П. Той е обвиняем по дело за контрабанда на над 16 тона прекурсори за произвеждане на наркотични субстанции дружно с Курт М..

Защитата на Робърт П. стимулира настояването за изменение на мярката за неотклонение поради безразсъдно дългия период на задържане – повече от 3 години и 6 месеца. „ До сегашния миг тя не е била променяна и е най- тежката и фрапантна мярка за процесуална насила “, посочи отбраната. Според юриста на подсъдимия, той е бил държан в изолираност, без опция да види и роденото си в негово неявяване дете. Поискано беше мярката за бъде променена в „ домакински арест “ или „ парична гаранция “.

От държавното обвиняване се опълчиха на настояването. Посочиха, че няма нови условия, които да постановат изменение на мярката за неотклонение. Подчертаха, че към момента се ревизира истинността на контракт за наем на жилище, показан в предишно правосъдно съвещание, на който вероятно да бъде търпяна мярка „ домакински арест “. А продължителния период, в който лицето е в ареста е поради фактическата и правна трудност на делото. Изтъкнато беше и че Робърт П. няма ограничаване да напуща страната ни, а се касае непознат жители, упрекнат за трансгранично закононарушение.

Петчленният правосъден състав откри, че е налице ново събитие – изтеклия интервал от задържането на Робърт П. Той минава рационалния период на задържане, който е позволен съгласно Европейската спогодба за правата на индивида. Това събитие съдът смята, че има превес пред останалите, посочени от подсъдимия. Семейното състояние на Робърт П. е известно на съда през цялото време на наказателното произвеждане и на процедура по него няма основна смяна. Съобразявайки тежестта на обвиняването, съдът реши, че следва да промени мярката на неотклонение от „ задържане под стража “ в „ гаранция “ в размер на 100 хиляди лв.. Съдебният състав наложи на Робърт П. възбрана да напуща страната ни.

Окръжен съд – Варна стопира осъществяването на това свое определение до изговаряне и на въззивната инстанция – Апелативен съд – Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР