Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. - собственик

...
Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. - собственик
Коментари Харесай

Осъдиха собственик на фирма, укрил 4,5 млн. лв. данъци

Варненският областен съд призна за отговорен Николай Н. - притежател и шеф на компания „ ПХГ Динамик “ ЕООД, в това, че в изискванията на продължавано закононарушение за седем данъчни интервала е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери. Той е удостоверил лъжа в подадените пред Национална агенция за приходите заявления и е приспаднал неследващ се данъчен заем с общ размер 4 544 975 лв..

Това оповестиха от пресцентъра на Окръжния съд във Варна.

Според Наказателния кодекс "данъци в изключително огромни размери " са тези, които надвишават дванадесет хиляди лв..

На днешното съвещание отбраната на 34-годишния притежател на компанията изиска наказване близо до минималното, защото подсъдимият не е бил основател на закононарушението, до момента в който обвиняването настояваше за 4 години ефикасна присъда.

Пред състав на Окръжен съд – Варна мъжът се призна за отговорен, одобри обстоятелствата и събитията, посочени в обвинителния акт, и отхвърли да се събират доказателства в правосъдната фаза. Затова присъдата му бе понижена с 1/3, като избраното наказване е „ отнемане от независимост “ за период от 2 години и 8 месеца, като съдът отсрочи осъществяването му с 5-годишен изпитателен период. Николай Н. следва да заплати на страната посредством Министерството на финансите обезщетение за породени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лв., ведно със законната рента от датата на дотъкмяване на действие 14.11.2007г., както и направените по делото разходи в размер на 490, 25лв. по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, 30 лева по сметка на ОС- Варна, както и държавна такса върху почетения граждавски иск в размер на 181 799 лева по сметка на ОС- Варна в интерес на бюджета на правосъдната власт.

От съда напомнят, че закононарушението е осъществено от 14 май до 14 ноември 2007г., като обвинителният акт беше импортиран в Окръжен съд – Варна на 28 ноември 2017г. В обвиняването е записано, че при започване на 2007 год. очевидец по делото предложил на Николай да записва компания на негово име против месечно заплащане от 300 лв.. Част от комерсиалната активност на сдружението била имитирана посредством оформяне на документи, които съгласно заключението на направената по делото съдебно-почеркова експертиза, в множеството случай подсъдимият подписвал персонално, като шеф на сдружението.

Присъдата може да се апелира или стачкува пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР