Варненският окръжен съд призна за виновен бившия служител на Областната

...
Варненският окръжен съд призна за виновен бившия служител на Областната
Коментари Харесай

Осъдиха варненски полицай, взел подкуп срещу вътрешна информация

Варненският областен съд призна за отговорен някогашния чиновник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Варна – В.Р., за това че като длъжностно лице, изискал и приел рушвет. Toва оповестиха от пресъцентъра на съда за Varna24.bg.

Деянието е осъществено в интервала 01.06 - 05.07 предходната година в изискванията на продължавано закононарушение. 45-годишният мъж се сдобивал с информация за осъществяване на профилирани полицейски интервенции против разпространяването на наркотични субстанции на територията на ОД на МВР-Варна и я предоставял на осъждано за сходни закононарушения лице.

С това свое деяние той нарушил Закона за Министерство на вътрешните работи, който не разрешава даването на информация на държавни органи, организации, юридически лица и жители от чиновници на Министерство на вътрешните работи отвън посочения от закона ред. Нарушението не съставлява независимо закононарушение.

На 1 юни 2022 година той изискал сумата от 2500 лв., като на 5 юли предходната година приел 550 лв. от престъпно проявеното и осъждано лице, с цел да му даде служебна информация.

По време на разпоредителното съвещание, някогашният полицейски чиновник изиска кратко правосъдно разследване, като призна виновността си и всички обстоятелства и условия в обвинителния акт. При тази процедура, законът планува понижаване на размера на наложеното наказване " отнемане от независимост “ с 1/3. Присъдата беше произнесена неотложно, в деня на първото съвещание.

Защитата посочи, че осъщественото от подсъдимият е извънредно укоримо и целият живот на мъжа към този момент е изменен – изгубил е положителното си име в обществото и това се е отразило на персоналния му живот. След отстраняването му от служба, той направил всичко по силите си да си откри работа отвън системата на Министерство на вътрешните работи и да се оправи с финансовите усложнения, пред които бил изправен. От самото начало направил признания и съдействал на органите на следствието.

Предвид превеса на смекчаващите виновността условия, държавното обвиняване изиска наказване към минималния очакван размер (според Наказателен кодекс от 3 до 10 години " отнемане от независимост “), което да не бъде търпяно дейно.

За осъщественото закононарушение, Окръжен съд – Варна наложи на В. Р. наказване " отнемане от независимост “ за период от 4 години, което понижи с 1/3 и опреди той да търпи две години и осем месеца, чието изтърпяване отсрочи с 3 години изпитателен период. Мъжът ще би трябвало да заплати и санкция в размер на 2500 лв.. Съдът го лиши и от опцията да заема служба в структурите на Министерство на вътрешните работи за период от 3 години. 45-годишният мъж беше наказан да заплати и равностойността на предмета на закононарушението - 550 лева

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР