Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд

...
Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд
Коментари Харесай

40-годишният Борис, обвинен за блудство с дете във Варна, остава в ареста | Често нанасял побой и на майка си, с която живее

Варненският областен съд удостовери като законосъобразна избраната от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 40-годишния Борис Г. Той е притеглен като обвинен, че на 13 ноември тази година във Варна, направил блудствени дейности по отношение на 11-годишно дете, напомня Moreto.net

Въззивният съд показа напълно основанията на Районен съд – Варна, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за установяване на първичния арест. Според законовите условия, „ задържане под стража “ се взема, когато е налице обосновано съмнение, че обвиненият е съпричастен към осъщественото закононарушение, което се санкционира с „ отнемане от независимост “. Другото изискване е, по делото да са налице доказателства, че съществува действителна заплаха обвиненият да се укрие или да извърши закононарушение.

Борис Г. и бранителят му помолиха съда за по-лека мярка - „ домакински арест “. В своя отбрана, обвиненият сподели, че е бил под въздействието на алкохол и дефинира постъпката си като неморална.

Въпреки началния стадий на следствието, тричленният състав на Окръжен съд – Варна реши, че са събрани задоволително доказателства - разпити на очевидци, направени експертизи, различаване, въз основа на които би могло да се подозира, че Борис Г. е създател на закононарушението, за което е упрекнат. От друга страна то е тежко съзнателно и за него законът е планувал „ отнемане от независимост “. По отношение на действителната заплаха обвиненият да се укрие, съдът откри, че по делото липсват данни 40-годишният Борис да се е укрил. Той има непрекъснат адрес, на който от години живее със своята майка. По отношение на заплахата да извърши закононарушение, съдът уточни, че се касае за закононарушение с извънредно висока степен на социална заплаха, което е обвързвано с посягане против половата цялост на дете. Освен това, направената правосъдно психиатрична експертиза е установила, че при Борис Г. са налице данни за психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана приложимост на наркотични субстанции. При прегледа на конфискувания от него мобилен телефон са били открити 169 фотоси на дами, снимани в тил. Кадрите са били основани в интервала 04.11-13.11.2022г. От полицейската информация по делото е видно, че обвиненият не работи, а майка му е споделила, че той е доста нападателен, постоянно й нанасял побои и се страхувала за живота и здравето си. До момента, обаче не е подавала тъжба за тези негови дейности.
Вземайки поради доказателствата по делото, съдът реши, че се касае за лице с извънредно висока степен на социална заплаха и риска да извърши закононарушение е действителен. Поради фамилните връзки мярка „ домакински арест “ не би постигнала визираните в закона цели, заради което Варненският областен съд дефинира най- тежката мярка на неотклонение на Борис Г. – „ задържане под стража “.

Определението е дефинитивно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР