Варненският окръжен съд отказа за изпълни европейска заповед за арест

...
Варненският окръжен съд отказа за изпълни европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Съдът във Варна отказа да предаде на Германия българка, разследвана за участие в престъпна група

Варненският областен съд отхвърли за извърши европейска заповед за арест за предаването на Вероника Й., която се търси от правосъдните управляващи в Германия.

34-годишната жена се проверява за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене.

Европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. В нея е посочено, че против Вероника Й. се води наказателно произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, компютърни закононарушения, машинация и шикалкавене. Престъпленията са осъществени в Берлин, Нюрнберг и други обитаеми места в Германия (местожителство на ощетените лица) през интервала 11.01.2019 г до 23.11.2020 година Вероника e упрекната, че е работила като така наречен задържащ сътрудник в български колцентър, който оперирал във Варна или София. Ръководел се от задгранични жители. Според немските управляващи, с погрешни изказвания, чиновници в колцентъра вкарвали клиентите си в подвеждане и ги подвеждали да влагат обилни суми пари в разнообразни финансови принадлежности. В европейската заповед за арест е записано, че посредством позвъняванията, осъществени персонално от Вероника Й., в качеството й на сътрудник по задържане на клиенти, са осъществени общо 112 вноски на обща стойност 2 304 199, 99 евро.

Българката бе арестувана на 18 юли т.г. във Варна.

За реши дали да съобщи Вероника Й., Варненският областен съд изисква спомагателна информация от немските управляващи, защото дамата е майка на малко дете, за което се грижи сама. Целта бе да се отбрани висшия интерес на малолетното дете – то да получава нужната майчина и фамилна грижа и правото на майката да не бъде лишена от контакт с детето си. И двете са записани в Хартата за главните права на Европейския съюз и множеството решения на Съд на Европейския съюз. Поискано беше от немските управляващи за уточнят, дали има опция Вероника Й. да бъде разпитана на територията на нашата страна или да бъде предадена краткотрайно за осъществяване на процесуални дейности в искащата страна и по-късно да бъде върната назад у нас, с цел да не се нарушава връзката и́ с детето. В отговора си до Окръжен съд – Варна, немските управляващи показват, че е била дадена опция на Вероника да се запознае със събраните доказателства по делото, като и́ е била обезпечена и адвокатска отбрана. Посочват, че всички процесуални дейности против нея са осъществени, следва правенето на обвинителен акт и осъществяване на правосъдно произвеждане. И поддържат настояването си българката да им бъде предадена.

По делото бе изтънчен и отчет от Агенцията за обществено подкрепяне. Заключението му е, че майката се грижи добре за детето си, привързано е към нея и имат мощна връзка между тях.

Окръжен съд – Варна е получил и гаранция, че при неоправдателна присъда, дамата ще бъде върната в България за осъществяване на наказването.

Пред правосъдния състав 34-годишната жена съобщи, че откакто следствието е завършило, желае да се яви по време на разглеждане на правосъдното произвеждане, а не да престоява преди този момент в местата за авансово задържане в Германия.

След преценка на събраните по делото доказателства и мненията на страните, тричленният правосъден състав на Варненския областен съд одобри, че ЕЗА дава отговор на формалните условия, само че предаването на Вероника Й. следва да бъде отказано. Като главен мотив за решението си, съдът уточни, че закононарушението, за което е упрекната дамата, е осъществено напълно на територията на България. Този факт се открива от Европейска заповед за арест, където е отразено, че лицето е работило в български прът център, а като място на действието е посочено „ прът център в София или Варна “. Ето за какво за закононарушение, осъществено на територията на Р. България се ползва българския Наказателен кодекс, показва в решението си правосъдният състав на Окръжен съд - Варна. Освен това в спомагателната информация, изпратена от немските управляващи е отразено, че не се постанова осъществяване на процесуални дейности с българката. В този случай, за съда остава неразбираема нуждата от наличие на лицето в искащата страна, преди започването на правосъдното дело. Поради изложените съображения, Варненският областен съд отхвърли да извърши европейската заповед за арест за предаването на Вероника Й.

Съдът удостовери мярката за неотклонение „ подписка “ до влизане в действие на правосъдния акт, като анулира мярката за процесуална насила „ Забрана за овакантяване рамките на страната “.

Решението предстои на обжалване или митинг в 5-дневен период от през днешния ден пред АС-Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР