Варненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей

...
Варненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд позволи екстрадицията на руски гражданин, издирван за данъчни измами

Варненският Окръжен съд позволи екстрадицията на 46-годишния съветски жител Алексей А., който се търси от управляващите в родината си. Там е разследван за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери. Обвинен е, че като шеф на сдружение се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании.

Разследван е за подписване на контракти, сключване на документи с погрешно наличие и финансови преводи. В резултат на незаконната активност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските управляващи считат, че след осъществяване на закононарушението лицето се е отклонило от правораздаването и се е укрило, което е наложило оповестяването му за интернационално търсене посредством Интерпол. Едно от наложителните условия за допускане на екстрадиция е съществуването на двойна наказуемост. Това значи действието, за което се желае предаване на едно лице, да съставлява закононарушение и по българския Наказателен кодекс и по закона на молещата страна, и за него да се планува наказване " отнемане от независимост “ за не по-малко от една година или друго по-тежко наказване.

Според съветския Наказателния кодекс, оптималното планувано наказване за действието, в което е упрекнато лицето е " отнемане от независимост " за период от 6 години. Престъплението за което се търси Алексей А. е наказуемо и съгласно българското законодателство. Сроковете за отминалост за привличане на Алексей А. към наказателна отговорност не са изтекли, нито лицето е с имунитет, освобождаващ го от наказателно гонене. Според Закона за екстрадицията, настояванията за задържане и предаване на молещи страни се изследват от българския съд за съществуване на двойна наказуемост.

Нито страната, нито българският съд могат да се намесват по отношение на основателността на наказателното обвиняване, поради които се желае предаването на едно лице в непозната страна. Изследването за двойна наказуемост не значи преценка на доказателствата на обвиняването на непознатата страна, а единствено има ли съответност на наказателните закони на двете страни.

Съдът, разглеждащ настояването за екстрадиция, е длъжен да ревизира дали предаването на обвиненото лице не цели гонене поради политически убеждения, расова принадлежност, изповедание или народност. Алексей А. съобщи, че не се отхвърля от правилото на особеността.

Това значи, че лицето предадено от друга страна, може да бъде съдено в молещата страна единствено за закононарушението, за което е било екстрадирано. В изпратените до българските управляващи документи, заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов, подсигурява че настояването за предаване на лицето няма за цел преследването му по политически претекстове, по отношение на политически възгледи, расова принадлежност, изповедание или народност, оповестиха от пресцентъра на съда.

Руските управляващи твърдят, че на Алексей А. ще бъдат предоставени всички благоприятни условия за отбрана, в това чисто помощ от юристи, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достолепието типове отнасяне или санкции (чл. 7 и 14 от Международния пакт за цивилен и политически права от 16.12.1966 г.). Генералната прокуратура на Руската федерация е подсигурила, че в сходство с член 14 от Европейската спогодба за екстрадиция, Алексей А. ще е подложен на наказателно гонене единствено за това закононарушение, по отношение на което се желае неговото предаване, а при положение на изговаряне на правосъдна присъда – след излежаване на наказването или освобождение от него, той може да напусне територията на Руската федерация.

Съгласно Пакта за цивилен и политически права от 16.12.1966 година сътрудниците на Посолството на Република България в Руската федерация когато и да е ще могат да го посещават за задачите на инспекция по отношение на спазването на гаранциите, изложени в актуалното питане на молещата страна. Адвокатите на непознатия жител акцентираха, че неговото предаване в Русия се желае по отношение на изразената от него политическа позиция.

Те показаха, че след задържането под стража през юни тази година в България, той е изискал от българските управляващи политическо леговище. Представителят на прокуратурата акцентира, че сходно искане може да бъде ценено само, в случай че е подадено преди задържането на лицето по отношение на желаната екстрадиция.

Варненският областен съд изслушвайки мненията на страните и запознавайки се с материалите по делото реши, че няма законови учредения да бъде отказана екстрадицията на 46-годишния Алексей А. и той следва да бъде предаден на управляващите на Руската федерация. Потвърдена беше и наложената му най- тежка мярка за неотклонение " задържане под стража “ до предаването му на съответните способени управляващи на молещата страна. Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 7-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР