Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна,

...
Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна,
Коментари Харесай

Домашен арест за обвиняем за контрабанда на наркотици

 Варненският апелативен съд анулира определение на Окръжен съд – Варна, с което е бил арестуван под стража обвинен за контрабанда на опиати, оповестиха от пресслужбата на институцията. Бисер А. е третият притеглен към наказателна отговорност за преместването през границата на страната на хероин с тегло към 400 кг. Според държавното обвиняване, той е работил като помощник на Светослав Ф. – чиновник на Агенция Митници и Мурат К. – притежател на комерсиално сдружение.

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че на 7 февруари опиатът дошъл с контейнеровоз на пристанище Варна Запад от Иран. В част от битумни ролки били открити тайници с 487 пакета с кафяво прахообразно вещество. Обвинението е обосновавало настояването си пред първоинстанционния съд за задържане под стража на Бисер А.  с това, че той е " най-близкият другар и контакт в България “ на основния уредник на закононарушението, разгласен за интернационално търсене. Той улеснил Светослав Ф. и Мурат К. да пренесат през граница 399 520,2 кг хероин. Законът санкционира закононарушението, за което е упрекнат 44-годишния мъж, с " отнемане от независимост “ от 15 до 20 години и санкция сред 200 и 300 хиляди лв..

В днешното правосъдно съвещание представителят на Апелативната прокуратура приведе довода, че с оглед честите пътувания в чужбина на Бисер А., след предявяване на обвиняването има заплаха той да се укрие.

Защитниците на обвинения мъж от Търговище смятат, че познанството му с другите обвинени не е задоволително, с цел да се направи извод за неговата съпричастност към интернационален трафик, освен това в такива размери. Адвокатите означиха, че доверителят им е бил разпитван в качеството на очевидец и е бил наясно с воденото следствие. Ако е имал желание, преди привличането му като обвинен, е имал опция да се укрие. Освен това той има легален бизнес, открит обществен статус и фамилно състояние, които отстраняват риска от осъществяване на закононарушение.

Съставът на Апелативния съд напомни, че Бисер А. е притеглен към отговорност в качеството на помощник за преместването на близо 400 кг високорисково наркотично вещество на стойност 47 942 424 лева Въззивната инстанция реши, че въпреки и нищожни, въпреки всичко съществуват данни, които да обосновават съмнението на прокуратурата за съпричастността му. Тежестта на обвиняването допуска заплаха от осъществяване закононарушение. Като деликатно се срещна с материалите по делото и съобрази данните за личността на Бисер А., фамилното му състояние и чистото му правосъдно минало, съдът стигна до извод, че се постанова намаляване на мярката му за неотклонение в домакински арест, следен с електронно наблюдаване. 

Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР