Варненската сладоледена фабрика "Фронери" затваря, съобщиха официално от компания. Най-големият

...
Варненската сладоледена фабрика "Фронери" затваря, съобщиха официално от компания. Най-големият
Коментари Харесай

Фабриката за сладолед на Nestle затваря

Варненската сладоледена фабрика "Фронери " затваря, оповестиха публично от компания. Най-големият производител в България е благосъстоятелност на швейцарската компания Nestle и английската R&R, които преди към две години сътвориха взаимното дружество "Froneri България " с равни дялове. Джойнт-венчърът наследи всички заводи на "Нестле ", които произвеждаха ледения деликатес.

Всичките 72 индивида, които работят във фабриката за сладолед и замразени храни, ще получат компенсации, а от Froneri разясниха, че ще бъде препоръчана работа на заинтригуваните в други компании в чужбина. "Продължаваме да развиваме бизнеса си в България и ще продължим да бъдем водач на пазара на сладолед, само че се постанова да преосмислим бъдещето на завода ни във Варна ", обявиха от сдружението притежател. Във "Froneri България " ще останат към 90 чиновници, които ще се занимават с продажби, маркетинг, доставки и финанси.

Още през октомври предходната година от "Фронери България " означиха, че чакат в средносрочен проект усложнения в продажбите на сладолед, защото от ден на ден общини не разрешават слагането на фризери на тротоари на съществени пътни артерии и оживени зони като паркове и други. "При пренасяне на точката на продажба вътре в обекта се губи огромна част от импулсността на сегмента и продажбите понижават с над 30% ", подчертаха в разбора си от пазарния водач тогава. От сдружението отбелязваха и понижаване сезонността на този сегмент.

Froneri е вторият по величина производител на сладолед в Европа и третият в света. Компанията участва в 22 страни в целия свят и оперира в 20 страни на Стария континент. В България сдружението оперира под името "Фронери България " ЕООД и офисът му е в София. Nestle стъпи във Варна от 2006 година, когато швейцарците купиха сладоледената фабрика, която има годишен потенциал 20 млн. литра и е водач на българския пазар с дял от към 40 на 100.

Това е следващо придвижване в сегмента за произвеждане и консумация на сладолед. През октомври предходната година имаше огромна договорка, в която британско-нидерландската компания "Юниливър " (Unilever) купи българската "Сладоледена фабрика " ООД след позволение от Комисията за защита на конкуренцията. Така в портфолиото й влязоха и сладоледите под марките Denny, Cornet, Cremona, Favorit и други. Unilever продава у нас марките Eskimo и Algida. Според разбора на българския антимонополен орган тогава "Юниливър " е на второ място по пазарен дял у нас с към 20% от всички продажби.

Сега обаче след затварянето на варненската сладоледена фабрика най-вероятно ще настъпят промени в тези числа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР