Varna24.bg публикува без редакторска намеса любопитен анализ и коментар по

...
Varna24.bg публикува без редакторска намеса любопитен анализ и коментар по
Коментари Харесай

Смразяващ анализ: Истината за шофьорските курсове и как се взимат книжки по втория начин!

Varna24.bg разгласява без редакторска интервенция любопитен разбор и коментар по настоящата тематика за идните промени в Закона за придвижване по пътищата, концепциите за нови моменти в образованието на младите водачи и за какво те се постановат. Негов създател е Генко Станчев, дълготраен инструктор по доктрина и процедура, притежател и шеф на Учебен център в Пловдив, член на УС на АКАБ (Асоциация за подготовка на автомобилистите в България):

На вниманието на тези, на които им следва изкарване на шофьорски курс и взимане на шофьорска брошура, както и на техните родители!

Имаме план за нов закон за придвижване по пътищата (ЗДП). Най-накрая! Има застъпени промени в образованието. Защо се постановат!? Много просто! Защото в този момент образованието е на плашещо ниско равнище, а на доста места даже липсва. По разпоредба то се организира от частни образователни центрове. Тяхната активност е планувано да се управлява и прави оценка от Държавната изпълнителна организация " Автомобилна Администрация " (ДАИ). Има настоящи наредби за образование. Но какъв брой са тези, които ги съблюдават? И за какво не биват съответно наказвани при нарушаването им? В последна сметка, всички страни са пострадали, и най-много тези които желаят да се учат и тези, които желаят да ги научат.

Курсистът!

Той е най-потърпевш. Той е замесен безусловно непринудено и в доста случаи неумишлено. Това обаче не понижава неговата отговорност. Основният проблем е, че огромен % от започващите курсисти търсят шофьорската брошура, а не образованието. Много постоянно родители на курсисти споделят " Нека вземе брошура, а след това ще се учи ". Кога е това след това? И къде?

На пътя без надзор! Излизат неподготвени, незнаещи и неможещи, само че с книжки. За какво са им? Този документ, без задоволително познания, умения и привички служи единствено за селфи и обява в обществените мрежи. И все се запитвам, по какъв начин тези родители са спокойни за личното си дете и за децата на близките!?

Как може да му даде 100 лева на вечер за дискотека, само че за 5 спомагателни часа по процедура не може!? Как може да се купи телефон за 2000 лева, само че за устойчиво образование 650-700 лева са доста!?

Как е допустимо да се дадат 150-200 лева, с цел да се " подсигури " на изпитът, а не да се научи и почтено да го отбрани!? А от това зависи животът и здравето на личните им деца. Тези родители по какъв начин схващат любовта към детето си и публичната си отговорност?

Курсистът има съществена виновност за неприятното образование. И не трябва да се сърдим и да упрекваме другите, когато на пътя се сблъскваме с неведение и неможене. Сами сме го избрали и сме си платили за това. От началото до края. Не сме подбрали вярното място за образование, не сме направлявали образователния развой и в умозаключение сме си " подсигурили " изпита, не с благоприятни условия, а с пари. И най-после сме удовлетворени! Доволни, тъй като сме изпълнили задачата, с която сме почнали, да вземем брошура, а не да се научим. Реално излъгани, само че щастливи. И признателни на тези, които са ни лъгали!

Учебният център!

Нещата са обвързани. Търсенето дефинира предлагането. По това предписание работят доста образователни центрове (УЦ) и инструктори. Защо би трябвало да се учи курсист,ът когато той това не го желае? Достатъчно е единствено да му подсигуряваме и уредим книжката,

а другото не е значимо. Трябва да му се вземат парите. Ако е допустимо с по-малко работа, ще е още по-добре.

Действащата стратегия планува 40 часа доктрина и 31м/ч процедура. Никъде в наредбата няма думичката " самоподготовка ". Но какъв брой оферират действително съблюдаване на тази разпоредба? Защо би трябвало да се водят лекции, да се заплащат заплати, налози и други разноски, щом може на " самоподготовка ". И няма кой да те ревизира. А това, че курсистът е платил тези лекции?

Защо би трябвало да се провеждат вътрешни изпити, когато може да се написа отдалечено " Да " против дребна сума пари? Защо би трябвало да се отработват 31м/ч? Само се губи време и се хаби гориво. И без това курсистът не идва на кормуване.

Ще ги изпишем часовете и той се подписва. Даже се усеща благополучен, а инструктора е готин. Накрая с 15-20 м/ч и с 150-200 лева сме се " подсигурили " и сме на изпит. Разбира се, взет сполучливо!! Учебният център не дава полагащите се и платени кормилни часове, ощетява съществено курсиста, прибира част от парите " под масата " дадени за изпита и регистрира успеваемост по процедура от 80-90%.

Този, който желае да стартира курс, по какъв начин да не се запише там? Няма значение даже това, че дори на уеб страниците им няма оповестени цени. Всичко е по сделка. На пазарлък, като на битак. Но там се взимат книжки от 1-ия път! Всеки може да вземе, даже и най-неподготвения! Те са положителните! Там инструкторите са гении!

Другите, които не дават пари за " подсигуряване ", имат успеваемост

по процедура 30-40 %. Те са некадърници. Те се пробват да научат курсиста. Те не влизат в схеми и по тази причина техните курсисти страдат на изпитите. При тях резултатите са слаби. И не могат да бъдат други, без значение от тяхната подготовка и от труда,

който са вложил курсиста и инструктора. Защото изпитващият през вчерашния ден е писал 8-9 оценки " Да " в " наша " автошкола на " подсигурени " курсисти, а през днешния ден би трябвало да се напишат 8-9 оценки " НЕ " на " неподсигурени ". Колкото и да е добър курсиста, няма да издържи, когато му се слагат неотговарящи на моментната му подготовка, сложни задания. Няма избавление.

Изравняваме резултата в статистиката на изпитващия! Но в статистиката на Учебните Центрове, тези ненадеждните губят курсисти, престиж и пари.

Даже стартира да се твърди на курсистите " Не отивайте там. Само ще ви късат с цел да ви вземат повече пари. Елате при нас и ще ви подсигуряваме книжката ". Желязна логичност. Лесно обяснима и доказана от статистиката. Само с една дребна детайлност - не е вярна. Защото няма по какъв начин един УЦ да реализира успеваемост на теоретичните изпити (където субективната оценка и опцията за

" подсигуряване " съвсем липсва) от 80-90%, а на процедура, където оценката е доста субективна, да спадне на 30-40%.

Ужасно е да работиш прецизно по всички правила, да плащаш всички всевъзможни налози в цялостен размер и време, да влагаш съществени средства в база и коли, да полагаш оптимални старания с цел да научиш допустимо най-добре своите курсисти и на изпита да видиш 9 от 10 оценки " Не ". И когато даден курсист получи 2-3 пъти негативна оценка, стартира да се замисля и да търси други способи. Тогава се намесват " сътрудниците " и поучават: " Там ще те късат за пари, а при нас си плащаш и взимаш сигурно ". Постигат го и най-после те са положителните, а този който е влагал средства и сила с цел да образова е неприятен, лаком и несръчен! Това е самата истина за същността на шофьорските курсове сега.

При тези условия няма и не може да има действителна конкуренция сред Учебните Центрове, въз основата на положен труд и съблюдаване на настоящите разпореждания. На базата на същински подготвени и добре готови курсисти. Не може да има качествена подготовка. Няма по какъв начин на пътя да излязат знаещи, можещи и мислещи водачи. Ако не се одобряват незабавни ограничения (законодателни и контролни), всичко това ще докара до банкрут на работещите по разпоредбите компании и до увеличение броя и на без това многото ПТП. В частта за образование от плана на нов ЗДП има някои доста значими, наложителни и рационални оферти, които биха спомогнали за нормализиране на образователния развой.

Разбира се ще има огромен брой заинтригувани, които ще бъдат срещу измененията. Трудно се раделят с наложеният ред, само че е време. Първо и основоположно действие е въвеждане на електронен надзор върху съблюдаване на плануваните по разпоредба часове по кормуване. Курсиста би трябвало да знае, че не може да приключи курс, а инструктора да е действително задължен да даде заплатените кормилни часове. Към тези часове наложително би трябвало да се регламентира и избран, общ изминат по време на курса километраж. Щом се усилва тежестта на практическият изпит (добавя се изпит на полигон и отвън обитаемо място), то тогава законодателя е обикновено да даде на УЦ опция да приготви съответно своите курсисти. Практическите образователни часове наложително би трябвало да се покачат.

Предложените 50 м/ч са добра база. Те ще обезпечат на огромен брой от курсистите постоянна подготовка. При явяване на изпит можещият курсист доста по-трудно ще се поддаде на провокациите от страна на инструктори-търгаши, предлагащи му " подсигуряване ". Трябва да се намерения и за промени в метода на осъществяване на държавните изпити по процедура, т.е. да се отнеме опцията на изпитващите да се намесват (помагат) на изпитвания. Тези планувани промени, ще усилят цената на курсовете, само че и в пъти ще покачат подготовката на курсистите.

Автошколите още веднъж би трябвало да станат образователните центрове, т.е. място, където ще се образова, а не както е в този момент Търговски центрове-място за споразумяване на книжки. Инструкторите би трябвало да са преподаватели, а не дилъри. Курсистът би трябвало да знае, че отива да се учи и когато се научи, тогава ще вземе шофьорска брошура.

Родителите би трябвало да са спокойни, че децата им са сигурни, знаещи и можещи зад кормилото. Стига към този момент ненормалното да е на респект, а естественото да е недостатък!! Мисля, че това е вярно!!!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР