Варна. Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. размера

...
Варна. Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. размера
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. парична гаранция за подсъдим по наркоафера

Варна. Варненският апелативен съд усили на 200 хиляди лева размера на паричната гаранция на обвиняем за контрабанда на опиати в изключително огромни размери. През декември 2021 година, оповестиха от пресцентъра на съда . Варненският областен съд е изменил мярката за неотклонение на Роберт П. от „ задържане под стража “ в „ гаранция в пари “ в размер на 100 хиляди лева Прокуратурата стачкува определението пред актуалната инстанция.

Роберт П. и Курт М. са подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за произвеждане на синтетични опиати. Двамата нидерландски жители дават отговор по обвиняване за това, че са пренесли веществата през Пристанище Варна - Запад сред януари 2017 и март 2018 година. След като Апелативен съд – Варна анулира присъдата на Варненския областен съд, делото всъщност още веднъж се преглежда от първата инстанция.

Прокуратурата смята делото за проблем с изключителна фактическа и правна трудност, което привежда като мотив срещу прекомерността на периода за задържане. Държавното обвиняване подчертава и върху публичната заплаха на дееца и тежестта на закононарушението. Защитата на подсъдимия упорства, че арест, надхвърлящ 3 години и 7 месеца фактически е прекомерно дълъг, в това число съгласно практиката на Европейския съд за правата на индивида.

Съставът на Апелативния съд откри митинга на прокуратурата за отчасти състоятелен. Според въззивната инстанция, размерът на паричната гаранция от 100 хиляди лева е прекалено благосклонен, относим към тежестта на обвиняването. В същото време обаче няма подозрение, че задържането на Роберт П. надвишава рационалните периоди. Чуждият жител обитава в ареста към този момент 3 години 7 месеца и 14 дни.

В този смисъл решението на първоинстанционния съд да промени мярката му за неотклонение е вярно. Варненският областен съд обаче не е отчел в задоволителна степен степента на социална заплаха на действието и тежестта на осъщественото. Затова актуалният правосъден състав усили гаранцията на 200 хиляди лева Този размер ще е задоволителен, с цел да стимулира подсъдимия към положително процесуално държание. Апелативен съд – Варна удостовери наложената възбрана за овакантяване на рамките на Република България.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР