Варна. Успешно завърши финансирания с договор ДН ДН13/3 от 14.12.2017

...
Варна. Успешно завърши финансирания с договор ДН ДН13/3 от 14.12.2017
Коментари Харесай

Приключи проектът „Сърдечно-съдов и метаболитен риск, свързан с висцералната мастна тъкан, при пациенти с тип 1 захарен диабет“

Варна. Успешно приключи финансирания с контракт ДН ДН13/3 от 14.12.2017 година от Фонд „ Научни проучвания " към МОН план „ Сърдечно-съдов и метаболитен риск, обвързван с висцералната мастна тъкан, при пациенти с вид 1 захарен диабет ", изпълняван от мултидисциплинарен колектив от Медицински университет – Варна под управлението на проф. доктор Виолета Йотова, дмн, оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна .

Проектът е първото научно-приложно проучване у нас, целящо да оцени риска от пораждане на сърдечно-съдови болести и метаболитни нарушавания при лица вид 1 захарен диабет (Т1ЗД) с огромна отминалост и неудовлетворителен надзор. Изследвани са общо 183 участници (124 с диабет, отминалост на диабета 25.3±8.2г., 53.2% мъже) и 59 без дибет (55.9% мъже) със сходни показател на телесна маса (ИТМ) и възраст (42.7±10.4 с/у 45.1±9.1г.). Прилагайки разнообразни системи за оценка, проучването откри сдържан до висок сърдечно-съдов риск при 67% от участниците с вид 1 диабет.

Модерното установяване на „ съдова възраст " сподели, че при тях тя е с 12.5 година по-голяма, в сравнение с при контролите. Болните с Т1ЗД имат по-често артериална хипертония и по-високи равнища на коронарния калциев скор (CACS), който сполучливо може да се интегрира в клиничната оценка на риска при лица с диабет. За първи път у нас в Университетската болница „ Света Марина " се вкара методика и се мери епикардна мастна тъкан, която корелира с ИТМ и с други метаболитни индикатори. В клиничната лаборатория на „ Света Марина " се създадоха новаторски биомаркери за оценката на Т1ЗД, които корелират с индикатори за метаболитeн риск. Някои от тях - SHBG, адипонектин, IL-6, HMGB-1, PAI-1, SICAM, както и антропометричният показател съответствие обиколка на талия/ръст, демонстрират капацитет за включване в рутинната оценка на риска при вид 1 захарен диабет.

Интересни асоциации са открити с храненето, алкохолната консумация и просветителния ценз на пациентите. За първи път у нас е обективизирана физическата интензивност (ФА) на пациенти с Т1ЗД посредством акцелерометрия, съпоставена е с тази на контроли и е корелирана със субективно преценената ФА. Оценени са качество на живот и стопански индикатори.

По плана са работили общо 10 млади учени и постдокторанти, като за момента са разкрити 7 непосредствено свързани с резултатите от плана доктурантури и следва разкриването на още една в идващите месеци. Публикувани са публикации и резюмета в списания с IF и SJR, а макар COVID-19 пандемията, към този момент са осъществени 18 научни участия. Създадени са мултидисциплинарни и междуинституционални връзки и условия за кариерно израстване.

„ Удивително е какъв брой сплотено и настойчиво могат да работят дружно учени от разнообразни генерации и специалности, когато ги сплотява основни научни въпроси, търсещи съответен отговор и имащи капацитета да трансформират ориста на доста пациенти ", показа проф. Йотова. Тя е уверена, че новите направления на научни дирения, зародили вследствие на плана, слагат основата на бъдещата работа на екипа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР