Варна. Стартира изпълнението на проект № BG05M20P001-2.016-0025 ,,Създаване на мултидисциплинарна

...
Варна. Стартира изпълнението на проект № BG05M20P001-2.016-0025 ,,Създаване на мултидисциплинарна
Коментари Харесай

Медицински университет-Варна стартира изпълнението на проект по процедура „Модернизация на висшите училища“

Варна. Стартира осъществяването на план № BG05M20P001-2.016-0025,,Създаване на мултидисциплинарна просветителна среда за развиване на фрагменти с интегрални компетентности в региона на биомедицината и опазването на здравето " с бенефициент Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов " - Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна . Проектът е финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", BG05M20P001-2.016 „ Модернизация на висшите учебни заведения ", предпочитана ос 2 „ Образование и учене през целия живот ", с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд.

Общата стойност на плана е 1 999 588,05 лева от които 1 699 649,84 лева се обезпечават от Европейския обществен фонд и 299 938,21 лева от национално финансиране. Продължителността на плана е 30 месеца с интервал на осъществяване от 21.07.2021 година до 31.12.2023 година

Проектът ще се осъществя в партньорство с Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър " и асоциирани сътрудници Université de Tours - Франция; Ruhr Universität Bochum - Германия; Болница " Health Center Odenwaldkreis GmbH " - Германия; Изследователска болница " Casa Sollievo della Sofferenza " – Италия и University of Turin – Италия.

Специфична цел на плана е въвеждане на компетентностен модел за хибридно образование в цифрова среда на студенти и докторанти. Предвижда се модернизиране и интернационализация на образованието на студенти, пост-докторанти, млади учени, откриватели и преподаватели в партниращите висши учебни заведения посредством основни цифрови технологии и модерни способи на образование.

В резултат от осъществяването на плана се чака възстановяване предприемаческата среда в двете висши учебни заведения посредством възстановяване на критериите им в инструмента HEI на Европейски Съюз. Очаква се също да бъде основана мултидисциплинарна просветителна среда за развиване на фрагменти с интегрални компетентности в региона на биомедицината и опазването на здравето, способни да основават екипи, модели, подходи, артикули и услуги за разрешаване на медицински и здравни проблеми в цифрова среда

В резултат от плана ще бъдат основани и осъществени новаторски магистърски стратегии за изкуствен интелект в региона на медицината и опазването на здравето. Ще се работи за дигитализиране на докторски стратегии, за кариерно развиване на студентите и подвижности на студенти и преподаватели в асоциираните сътрудници.

В дълготраен проект това ще докара и до повишение на рейтинга на МУ Варна и ВСУ в Рейтинговата система на висшите учебни заведения, както и до повишение на рейтинга на включените в плановото предложение професионални посоки (ПН 4.6 Информатика и компютърни науки; ПН 7.1. Медицина и ПН 7.5. Здравни грижи).

Ръководител на плана е проф. доктор Златислав Стоянов д.м.н., а координатори проф. Антон Тончев, д.м.н. и доцент Мила Георгиева, д.и.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР