Варна. Ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на

...
Варна. Ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на
Коментари Харесай

Жечка Георгиева, ГЕРБ – СДС: Ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на професионалното образование

Варна. Ще продължим с напъните за стимулиране и модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна Жечка Георгиева, претендент за депутат от листата на Коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, чийто професионален път е напълно обвързван с учителската специалност.

„ Вече 5 години като шеф на Търговската гимназия " Г. Ст. Раковски " съзнавам какъв брой доста компликации има, само че всичко, което се прави в последните години, е в вярната посока и доста добре за децата. Мотивира ме това, че имам идея, а идеята е образованието на децата ни. Всяко дете би трябвало да има достъп до качествено обучение, а възпитаното и образовано дете става виновен и обществено зает човек ", сподели още Жечка Георгиева.

Кандидатът за депутат уточни, че образованието продължава да бъде водещ приоритет за Община Варна. Тя добави, че и тази година в бюджета се отделят най-вече средства за обучение - 184,8 млн. лева, което е 38% от макрорамката. Увеличението е с 30,7 млн. лева по отношение на м.г. Средно с 15% е нарастването на заплатите на педагогическия личен състав.

Жечка Георгиева напомни, че държавното управление отпусна 31,2 млн. лева за създаване на нови здания и пристройки на учебни заведения, ясли и детски градини. По думите й след построяването на новите детски градини и ясли ще бъдат открити общо нови 679 места.
„ Варна е град, в който за всяко дете има място в детска градина и детска ясла. Като цяло в последните години се усеща ударното движение на работа по просветителната инфраструктура в морската столица, а положителната среда допуска по-спокоен и сполучлив учебен развой. Ще напомня, че следва създаване на математико-технологичен кампус, където ще бъде преместена и МГ " Д-р Петър Берон ". Проектът планува той да бъде ситуиран на терен от 22 дка в региона на техникумите, като за задачата държавното управление към този момент трансферира на Община Варна 14 дка. По първични данни инвестицията ще надвиши 10 млн. лева “, сподели още Жечка Георгиева.

Тя уточни, че продължава построяването на нови детски и спортни площадки – през тази година в две учебни заведения и четири детски градини ще бъдат построени нови спортни и игрови площадки - ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ", Първа езикова гимназия, ДГ 14 " Дружба ", ДГ 44 " Валентина Терешкова " - филиал, ДГ 51 " Ран Босилек " с. Константиново и детската градина в село Звездица.

" Хората в системата на образованието са ключът към по-добро обучение. Ако имаме положителни и стимулирани учители и преподаватели, ще имаме положително обучение и ще живеем в проспериращо общество ", разяснява госпожа Георгиева.

Тя добави, че следва държавното управление да отпусне средства по стратегия за изчистване на всички дефицити от отдалеченото образование. Георгиева уточни, че всяко дете по преценка на родителите ще може през летните месеци да посещава тези занятия.

Сред прироритетите в предизборната стратегия на ГЕРБ-СДС е да се завършат измененията в системата, ориентирани към развиване на основните компетентности и уменията на 21-ви век, поощряване на просветителните нововъведения и повишение мотивацията за учене.
" Важно е да се знае, че напъните през идващите години са за освобождение от такси на всички деца в предучилищна възраст ", уточни Георгиева.

Тя означи, че ще се основават предпочитано условия за приобщаване на всяко едно дете в просветителната система.
" Акцентът е върху възпитателната работа във всички политики и поощряване на работа с родителите като съществена политика на всяко учебно заведение и детска градина. Трябва да се пресече възпроизводството на неграмотността от потомство в потомство, като се понижи преждевременното отпадане от системата и се продължи работата по Механизма за взаимна работа на институциите с фокус обгръщане на всяко едно дете и ефикасното му включване в системата ", сподели още кандидат-депутатът от Коалиция ГЕРБ-СДС.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР