Варна. Разпознаване на различни форми на агресия и езика на

...
Варна. Разпознаване на различни форми на агресия и езика на
Коментари Харесай

Ученици от СУ Гео Милев във Варна обсъждаха темата свързана с разпознаване на различни форми на агресия и езика на омразата

Варна. " Разпознаване на разнообразни форми на експанзия и езика на омразата “ е тематиката, която обсъждаха възпитаници от Средно учебно заведение „ Гео Милев “ с специалисти от Регионален ефирен център-Варна, хазаин на срещата, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна .

Водещи публицисти от медията приказваха с учениците за другите форми на експанзия и нейните прояви, за езика на омразата в цифрова и медийна среда, за заплахата да бъдат обект на експанзия. Те срещнаха учениците с пътя на една вест от нейното основаване до излизане в ефир, разрешиха им да влязат в роля на водещи, да четат вести от аутокю, което направи образованието и диалога по тематиката забавни и ползотворни. Журналистите помогнаха на младежите да влязат в роля и да почувстват отговорността, когато микрофона е включен и камерата проработи.Те имаха опция да интервюират свои съученици и да схванат дали са били очевидци на експанзия, знаят ли по какъв начин да и се опълчват и по какъв начин да реагират в такава обстановка.

Обучението е част от плана „ НЕ на експанзията в учебно заведение и в цифровата среда “, с финансовата поддръжка на Министерство на младежта и спорта, по Национална стратегия за осъществяване на юношески действия.

В рамките на плана е основан късометражен филм „ НЕ на експанзията “, в който се описват персонални истории на младежи очевидци или жертви на експанзия в учебно заведение или в интернет. Филмът предлага и гледната точка на разнообразни заинтригувани страни за решение на казуса (младежи, психолози, учители, родители).
Създаденият в границите на плана филм е качен в youtube за свободно гледане и шерване.
https://www.youtube.com/watch?v=6dEL4W6P83g

Филмът ще помогне на младежите в разпознаването на другите форми на експанзия и справяне с рискови обстановки.

Стъпките за справяне с тези обстановки ще бъдат изяснени в особено квалифицирания „ Пътеводител за справяне с разнообразни форми на експанзия в цифровата среда “.

СУ „ Гео Милев “ работи по тематики свързани с цифровата и медийна просветеност на учениците няколко следващи години. Целта е повече младежи, посредством на практика занимания и диалози с специалисти да осъзнаят и схванат своята персонална отговорност, когато качват и споделят информация, да се научат да се защищават от заплахите в цифрова среда, да изградят умения да разграничават подправените вести и сериозно да употребяват големия размер ежедневна информация.

В резултат на положителното партньорство на учебното заведение с РТВЦ-Варна и Сдружение „ Моят град “, в последните две години, с възпитаници от гимназиален стадий, са осъществени плановете „ Повишаване на медийната просветеност и предприемаческите настройки измежду младежите “ и „ Аз и цифровата действителност “. През тази образователна година в учебното заведение стартира работа по двугодишен план „ ACTIVE, обвързван с тематиката, по стратегия „ Еразъм+ “ с сътрудници от Италия, Полша и Испания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР