Варна. През 2020 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални

...
Варна. През 2020 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални
Коментари Харесай

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в област са намалели със 17.7% през 2020 г.

Варна. През 2020 година разноските за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички браншове на стопанската система на област Варна са 1 056.6 млн. лева и спрямо миналата година понижават със 17.7%. Това оповестиха от пресцентъра на Териториалното статистическо бюро във Варна . Най-голям размер вложения в ДМА са вложени в промишления бранш - 226.2 млн. лева, следван от бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 216.8 млн. лв.. През 2020 година тези браншове дружно образуват 41.9% от общия размер разноски за ДМА.

През 2020 година в структурата на разноските за придобиване на дълготрайни материални активи по стопански действия се следи спад на направените вложения както в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство), по този начин и в промишления бранш, като относителният им дял понижава надлежно с 9.5 и 4.6 пункта спрямо миналата година.

В същото време е регистриран растеж на направените вложения в 7 от общо 10 стопански действия, като максимален е в бранш „ Операции с недвижими парцели “ - с 5.3 процентни пункта и в бранш „ Строителство “ - с 4.7 процентни пункта спрямо 2019 година.

През 2020 година в структурата на разноските за придобиване на дълготрайни материални активи по типове се следи повишаване на относителния дял на направените вложения в здания, строителни уреди и структури с 0.6 процентни пункта спрямо миналата година, като делът им доближава 39.5%.

Увеличава се и относителният дял на вложените средства в други разноски с 0.6 процентни пункта, в разноски за машини, създадено съоръжение и инсталация с 0.3 процентни пункта и в транспортни средства с 0.3 процентни пункта. Намалява единствено относителният дял на направените вложения за закупуване на земя с 1.8 процентни пункта спрямо 2019 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР