Варна. Празнична балетна гала ще се проведе във Варна за

...
Варна. Празнична балетна гала ще се проведе във Варна за
Коментари Харесай

Празнична балетна гала ще се проведе във Варна за Световния ден на танца

Варна. Празнична балетна церемония ще се организира във Варна за Световния ден на танца, оповестиха от Театрално-музикален продуцентски център Варна . Световният ден на танца (World Dance Day) е жест на самопризнание към най-популярната персона в света на балета Жан-Жорж Новер.

Роден на 29 април 1727 година, той остава в историята на изкуството със своята основополагаща творба “Писма върху танца и балета ”. Претърпяла десетки издания, книгата има настояща стойност и през днешния ден. В нея Новер излага възгледите си за балета като независим театър със своя сюжетна конспирация, чиито герои са носители на мощни пристрастености.
Забележителен занаятчия на танца, Новер развива структурата на университетския танц – солистичен и ансамблов, като трансформира балетната пантомима в пластична кантилена от придвижвания, пози и ансамбли под музикален акомпанимент.

В танцовите си тълкования той заменя нормалната изобразителност с хореографски метод, който отрежда водеща роля на действието и води до появяването на първите многоактни балетни спектакли. Най-големият модернизатор в света на балета внася в естетиката на танца и философските постижения на времето, залегнали в трудовете на такива велики мислители като Дидро, Волтер, Русо. Заради всички тези заслуги историята отрежда на Жан-Жорж Новер почетното звание «Баща на актуалния балет» и отбелязва рождената му дата като Световен ден на танца. На този ден своя празник означават балетни трупи и танцови сформира за модерна хореография, национални танци и други. Отвъд всевъзможни политически, културни или етнически бариери, всички актьори, посветили живота си на танца, експерти и самодейци, се сплотяват на този ден, с цел да напомнят универсалната същина на изкуството и да насочат своето обръщение за мир и творчество.

И балетната натрупа на Държавна опера Варна не пропуща да сервира своята празнична балетна церемония на 29 април. Програмата през 2021 година, наред с известни балетни номера от разнообразни творби, ще изненада феновете и с 3 нови авторски хореографии, дело на премиерсолистите Павел Кирчев и Франциско Руиз, както и на балетния възпитател Светлана Тоншева, която е и режисьор на церемония концерта.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР