Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в

...
Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в
Коментари Харесай

МТФ "Варненско лято" се завръща на живо

Варна още веднъж ще е хазаин на най-мащабното театрално събитие в България сред 30 юни и 12 юли.

Тази година Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ се случва изключително през месец юли в морската столица.

29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния театър „ 100 “, празнуващ 100-годишнината на Варненския трагичен спектакъл на негова сцена.

Финалът му ще се сложи на 12 юли в Археологическия музей с фестивалната продукция „ Портрети на незнайното “ . Тя сплотява три от най-изявените създатели в българския спектакъл – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов – в музикално-драматичен и образен пърформанс за индивида, изправен пред загадките на необятния космос и личния микрокосмос.

Във фестивалните дни театралното „ Варненско лято “ ще срещне феновете с 15 защити спектакли и специфични събития от България, Германия, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на българската селекция варненската аудитория още веднъж ще има опцията да види отличените продукции през миналия сценичен сезон . Сред тях е „ Боклук “ , притежател на тазгодишните награди „ Икар “ и „ Аскеер “ за най-хубаво зрелище и за текст за спектакъл.

Дебютната пиеса на актрисата Елена Телбис завоюва състезанието на Театър 199 за камерна пиеса, а огромният артист и режисьор Ивайло Христов я сложи на негова сцена с актрисите Светлана Янчева (номинация за „ Икар “), Анастасия Лютова (награда „ Аскеер “) и Весела Бабинова.

От афиша на един от най-успешните театри в страната фестивалната стратегия включва още „ Хаос “ – лирична комедия от финландския драматург Миха Миляхо в свежата постановка на Марий Росен и със завладяващите Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. Носителят на премията „ Аскеер “ 2021 за водеща мъжка роля Христо Мутафчиев ще може да се види в спектакъла на Народния спектакъл „ Плач на ангел “ от Стефан Цанев с режисьор Стоян Радев.

„ Империя на хубостта – мадам Рубинщайн “ (Сатиричен театър) е третата режисура на Бойка Велкова като режисьор.

В пиесата на Джон Мисто за „ лъвицата “ на козметичната промишленост през предишния век Хелена Рубинщайн, тя влиза в ролята на самата Мадам Рубинщайн и е с номинация за „ Икар “ 2021 за водеща женска роля.

Част от българската селекция е още новият театър на Теди Москов „ Няма да платим! Няма да платим! “ (Театър „ София “), както и въздействащото писмено зрелище „ Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта “ на Василена Радева (номинация за „ Икар “) по книгата на Петя Накова „ Годината на осемте химии “.

То наблюдава историите на няколко дами, които преодоляват тежка болест и тя ги води до изцяло преосмисляне на значимите неща в живота.

Сред специфичните фестивални събития е показване на документалната книга за Цветана Манева „ Тя, Цветана Манева “ с създатели Георги Тошев и Яна Борисова. То ще е съпроводено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело), с цел да се трансформира в същинско прочувствено прекарване.

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния отвесен танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център , като към нея особено ще се включат музикантите Керана и космонавтите. „ Полетът “ отбелязва 20-та годишнина от побратимяването на Варна и Дордрехт и се реализира взаимно с Посолството на Кралство Нидерландия.

В рамките на фестивала ще бъде показан и един от най-хитовите спектакли на интернационалната сцена – „ Зловещата котловина “ , продукция на немския реформаторски колектив „ Римини Протокол “ (Щефан Кеги) и влиятелния спектакъл „ Мюнхнер Камершпиле “. Заглавието отбелязва странния резултат, който андроидните роботи провокират заради приликата си с индивида. А какво се случва, когато на сцената актьорът-човек е сменен с негово копие-робот?

Програма „ Интермецо “ , осъществяваща се взаимно с музикалния фестивал „ Варненско лято “, ни среща с едни от най-хубавите фламенко танцьори, водени от Давид Гутиерес в неговия театър „ Фламенко: възобновление “ въз основа на пламенния испански танц. По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на NT Live, представящ най-хубавото от английския спектакъл на кино екран.

Този път феновете ще могат да видят изява на филмовата звезда Джеймс Макавой (X-Men, Изкуплението) на театрална сцена в „ Сирано “ – истинска модерна интерпретация на пиесата от Едмонд Ростан с доста рап, бийтбокс ритми и лирика.

Билети можете да закупите от 14 юни на касите на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там).

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2021 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, държавна такса „ Стоян Бъчваров “, Държавен куклен спектакъл – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ и Археологическият музей.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР