Варна. Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс

...
Варна. Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс
Коментари Харесай

Символично откриха пречиствателната станция на Златни пясъци

Варна. Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс Златни пясъци бе алегорично открита през днешния ден от кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на плана, по който е построено оборудването Златка Танева, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . На събитието участваха зам.-кметът Христо Иванов, шефът на ВиК- Варна Валентин Вълканов, представители на туристическия отрасъл, на компании сътрудници по плана.

„ С модернизацията на ПСОВ " Златни пясъци " приключи един огромен цикъл от ограничения за запазване на чистотата на морето - от построяването на дълбоководното заустване преди няколко години, до реализирането на пречиствателната станция. Благодаря на всички, които работиха интензивно, с цел да можем през днешния ден дружно да отчетем този план, който е в поддръжка за бизнеса, който е значим за развиването на туризма във Варна и района “, сподели кметът Иван Портних.

„ Днес се навършват 10 години от сключване на първия контракт по този план. Той мина през две етапи – първата беше извънредно техническата помощ, с която трябваше да обследваме всички територии, които се отводняват към ПСОВ " Златни пясъци ", да създадем всички предпроектни изследвания и да изготвим абстрактен план, да изберем вид, по който вероятно да получим средства за финансиране, което и стана през юни 2016 година Това беше много сложен план, само че никой от нас не се отхвърли. Нашият оптимизъм докара до тук - през днешния ден да приключим официално един план важен за общината, за Черно море и за осъществяване на директивата на Европейския съюз ", сподели Златна Танева.

Проектът за реорганизация и рационализация на оборудването е изпълнен по оперативна стратегия „ Околна среда “. Общата стойност е 37 150 155,07 лева, както от тях по линия на Кохезионния фонд са 24,3 млн. лева, от държавния бюджет са 4,3 млн. лева и съфинансиране от Община Варна - 8,5 млн. лева Модернизираната пречиствателна станция е планувана за натоварване от 72 122 поданици и посетители през летните месеци и 18 000 – през зимния интервал. Територията, която обслужва оборудването включва с изключение на Златни пясъци, селищно обучение Ален мак, КК „ Чайка “ и комплекс „ Ривиера “.

В резултат от осъществяването на плана за реорганизация, рационализация и уголемение на ПСОВ – Златни пясъци “, пречистените отпадъчни води дават отговор на условията на разрешителното за заустване в Черно море, в това число със ходило на филтриране на общ азот и общ фосфор и посредством построеното и въведено в употреба през 2014 година дълбоководно заустване се водят в пояса на санитарна защита, на разстояние 2 200 м от брега. В рамките на плана бе изпълнено и отчасти създаване, реорганизация на канализационната мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Ален мак “. Изградени са 4 основни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 м и 190 сградни канализационни отклонения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР