Варна. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан навършва 49

...
Варна. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан навършва 49
Коментари Харесай

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан навършва 49 години

Варна. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан навършва 49 години, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . Негово високопеосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е роден на 13 февруари 1969 година в град Ямбол. Завършва приблизително обучение в родния си град - музикална паралелка на ПГ „ Васил Левски " с флейта. В интервала 1987-1989 година отбива военната си работа. От 1991 до 1993 година учи в Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ". През 1998 година приключва Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ".
На 1 юли 1998 година постъпва като послушник в Кокалянския манастир „ Св. архангел Михаил ", Софийска епархия. Духовен дъртак му е игумена на манастира блаженопочиналия и приснопаметен архимандрит Назарий. Там е постриган за духовник на 6 ноември 1998 година от Макариополския свещеник Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а в този момент Ловчански митрополит), под тога го води духовният му дъртак.
На 24 април 1999 година е ръкоположен в йеродяконски чин от Макариополския свещеник Гавриил в манастира „ Св. Петка " в с. Клисура, община Банкя, София. На 26 април 1999 година е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „ Св. Неделя " още веднъж от Макариополския свещеник Гавриил.
От октомври 1999 година е на специализация в Московската духовна академия „ Св. Сергий Радонежки ", където пази докторска дисертация. През 2001 година се завръща в България и продължава да извършва послушанието си в Кокалянския манастир.
На 1 април 2002 година е назначен за протосингел на Софийска епархия. На 28 април 2002 година блаженопочиналият и приснопаметен Светейши Български патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достолепие в столичния храм „ Св. Седмочисленици ".
По времето на църковния ерес постоянно е отстоявал позициите на каноничния Св. Синод на Българската православна черква. Големи са заслугите му като протосингел на Софийска епархия за превъзмогването на това печално събитие в църковната ни история.
На 18 март 2007 година в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " е хиротонисан с купата " Знеполски свещеник ". От 2007 до 2013 година е викарен свещеник на Софийския митрополит.
За Варненски и Великопреславски митрополит е определен от членовете на Св. Синод в цялостен състав на 22 декември 2013 година На 23 декември в катедралния храм-паметник " Успение Богородично " - Варна той е тържествено въдворен на митрополитския трон на Варненска и Великопреславска епархия.
Никола ПЕТКОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР