Варна. Международен проект за иновативни транспортни услуги за незрящи и

...
Варна. Международен проект за иновативни транспортни услуги за незрящи и
Коментари Харесай

Международен конкурс търси кандидати с идеи от Варна за иновативни транспортни услуги за незрящи

Варна. Международен план за новаторски транспортни услуги за незрящи и отчасти зрящи пасажери в Дунавския район разгласи конкурс за хрумвания, които да оказват помощ на незрящите и хората с повредено зрение да получават настояща информация и налични услуги на летища, железопътни, автобусни и морски гари, оповестиха уредниците на състезанието .

Една от задачите на плана ДАНОВА, съфинансиран по европейската стратегия за транснационално съдействие „ Дунав “ 2014-2020 (Danube Transnational Programme), известна под името Interreg, е да създаде пакет от нови услуги и умения, които да разрешат на хората с повредено зрение да пътуват без значение и равнопоставено. Партньор на плана от българска страна е Българската асоциация за трансфер на технологии и нововъведения (БАТТИ). Неправителствената организация моли всички, които имат хрумвания и оферти за решения, които биха могли да подобрят достъпа до транспортна инфраструктура за хора със зрителни проблеми, да се включат в състезанието.

„ Отправяме поканата си към иноватори, експерти, концептуалисти, бизнесмени, креативен персони от всички среди, започващи компании, проучвателен организации и бизнеси, разработващи новаторски решения. Чрез присъединяване в състезанието, те ще имат опция да обсъдят своите хрумвания с интернационалните вложители, заинтригувани страни от сферата на превоза и организации, представляващи незрящите хора. Избраните хрумвания ще бъдат показани на финалната конференция във Виена, като разноските за превоз и настаняване ще бъдат покрити от плана. Кандидатите ще имат спомагателна опция да осъществят контакт и да получат противоположна връзка за концепциите си от вложители и експерти в региона на превоза “, разясниха от екипа на ДАНОВА.
Поканата за присъединяване в състезанието за новаторски хрумвания за досегаемост до транспортни уреди за незрящи и отчасти зрящи хора е отворена посредством следната форма за регистрация до 15 октомври 2021 година Заинтересованите могат да насочат въпросите си до 11 октомври. Първата среща на интернационалното жури е планувана за средата на ноември, решението за селектираните хрумвания ще бъде оповестено на 1 декември 2021 година Формата за регистрация се попълня на британски език, като от БАТТИ дават обещание да спомагат на претендентите при нужда от превод.

Приемат се хрумвания в две категории:

1.Модификация на съществуваща среда (Modifications of the built environment):
Адаптиране или превръщане на съответна среда по метод, който да я направи по-достъпна за хора със зрителни проблеми; това са усъвършенствания или допълнения, които биха могли да се конфигурират към действителен инфраструктурен обект или съоръжение;

2.Помощни технологии (Assistive technology): артикули, предопределени съответно за подкрепяне на хора със зрителни увреждания в транспортната и мобилната инфраструктура.
Предложението би трябвало да цели безвредна и самостоятелна подвижност на незрящите и отчасти зрящите пасажери. Предложенията ще бъдат оценени от интернационално, многопрофилно жури, състоящо се от представителни на партньорските организации и външни специалисти. Предмет на оценка ще бъде качеството на концепцията и директната и връзка с транснационалната идея за напълно налична транспортна система за незрящите и отчасти зрящите пасажери в Дунавския район.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР