Варна. Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната

...
Варна. Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова от проверка на морски плаж Камчия-север, част 1: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна

Варна. Констатирахме прекосяване на коли, има разрушена целокупност на дюната и прокуратурата е сигнализирана, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе на инспекция на морски плаж Камчия-север, част 1, оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . Спешната ревизия на място е взаимна на специалисти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции. Няма собственик на тази част от линията, с цел да може незабавно да се потърси отговорност според контракта.
Министърът разясни, че се чака прокуратурата да направи инспекция, с цел да се откри кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с цел да се обясни дали тези дюни са нанесени в профилираната кадастрална карта според условията. Там са разказани дюните, които са предпазени. Ако се откри нарушаване, прокуратурата ще реши дали е закононарушение по Наказателния кодекс, където за такива нарушавания има санкция до 10 000 лева и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за предпазените територии, в случай че се откри, че дюната попада в тях, сподели министърът.
Инициирахме признатите промени в ЗУЧК точно с цел да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпореждания както във връзка с запазване на дюните, по този начин и във връзка с неохраняемите плажове. За да предотвратим и случаи като този, съобщи министър Ангелкова. Тя добави, че екипите на Министерството на туризма ревизират и неохраняемите плажове, само че първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше нужда от по-строги наказания за тези линии - те са 20 хиляди лева при наново нарушаване.
Строителството върху дюните е безусловно неразрешено според член 17 от настоящия ЗУЧК. Това значи, че в случай че има такова, то е нелегално и неотложно би трябвало да бъде отстранено. Законодателството е извънредно строго и не разрешава и в този момент строителството върху пясъка и плажната линия, няма значение дали е дюна. Законът е признат през 2008 година В момента се прави указател какви позволения са издавани от общините, стана ясно от думите на министър Ангелкова.
Що се отнася до текстовете за къмпингуването в ЗУЧК, в началото в границите на показаните оферти Министерството на туризма беше изразило негативно мнение, защото считаме, че всички оферти би трябвало да бъдат разисквани оптимално необятно. Но в границите на полемиката и след удължаването на периода обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията би трябвало да се взимат в режим на разговор, уравновесено, с присъединяване на всички заинтригувани страни, с цел да се подсигурява опазването на околната среда.
Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо поддържа този тип туризъм, той е част от цялостния артикул на дестинация България. Надявам се, че дружно ще намерим нужния баланс, съобщи министър Ангелкова. Тя осведоми, че за понеделник е планувана среща на министрите, чиито ведомства би трябвало да изготвят профилираната разпоредба. Документът ще детайлизира разпоредбите, по които да се реализира къмпингуването, тъй че то да е оптимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по тематиката. Важно е това, което се одобри като правила, да бъде изпълнимо и потребно. Още при започване на идната седмица ще може да съобщим какви са първичните диалози и полемики, които сме стартирали. Веднага по-късно и в необятен формат, с всички заинтригувани страни, ще стартира разискването. До влизането в действие на наредбата се отсрочва действието на тези текстове на закона, подчертава в умозаключение министър Ангелкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР