Варна, Бургас и Добрич са градовете с най-много настанени бежанци

...
Варна, Бургас и Добрич са градовете с най-много настанени бежанци
Коментари Харесай

Капацитетът за настаняване на бежанци в Бургас е почти изчерпан

Варна, Бургас и Добрич са градовете с най-вече настанени бежанци от Украйна и потенциалът за настаняване в къщи и жилища към този момент е съвсем привършен. Това сподели пред БНР-Варна Андрей Войников от Центъра на бесарабските българи в България.

Той прикани хора от други елементи на страната да се включат в помощта за настаняване на бягащите от войната в Украйна и моли това да създадат поданици от Велико Търново, Шумен, Пловдив и София.

" Отправяме зов и към хора, които могат да обезпечат превоз за извозването на бежанци от мястото им на идване у нас до местата, където ще бъдат настанени ", сподели още Андрей Войников.

От 50 до 100 позвънявания дневно от бежанци от Украйна обработва Центърът на бесарабските българи, който се намира в София. За миналите две седмици близо 500 души са се свързали с тях, с цел да разгласят, че могат да обезпечат заслон на бежанци и са дали къщи или жилища.

По думите на Войников първите бежанци пристигнали у нас са най-вече бесарабски българи, които имат познати, даже родственици в България и схващат езика. Но в този момент към този момент идват украинци, които нямат никакви връзки с България, не схващат езика и приказват единствено съветски или украински, не познават страната и е доста мъчно в общуването с тях.

" Искам да предам огромна признателност от всички украинци, които идват в България, тъй като всички българи, които настаняват бежанци, ги одобряват като посетители и като родственици в домовете си. Всички се надяваме, че скоро ще свърши войната и бежанците ще могат да се върнат у дома ", сподели още Андрей Войников.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР