Вариантите на коронавируса със сложни имена от букви и цифри

...
Вариантите на коронавируса със сложни имена от букви и цифри
Коментари Харесай

Преименуваха вариантите на Covid-19

Вариантите на ковид със комплицирани имена от букви и числа получиха нови наименования от гръцката писменост в опит да бъде опростено произнасянето и да бъде избегната възможна стигма, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

Световната здравна организация разкри новите имена при започване на седмицата на фона на рецензии, че наименованията, дадени от учени, на варианти като южноафрикански вид, наименуван B.1.351, 501Y.V2 или 20H/501Y.V2, са прекомерно усложнени.

От началото на пандемията имената, които хората употребяват за вируса, предизвикат разногласия. Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп го назова новия ковид „ китайски вирус “, което повдигна опасения, че той употребява сходни названия като политическо оръжие, с цел да хвърли виновността на съперническата нация.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хората, които са се възстановили от COVID-19, развиват стаби...

СЗО, която приканва хората да заобикалят имена, които асоциират Covid-19 с хора или националности, също е заявявала, че хората би трябвало да не употребяват имена на страни дружно с новите разновидности.

Четирите разновидността на ковид, считани за притеснителни от организацията на Организация на обединените нации и по-известни на обществеността като английски, южноафрикански, бразилски и индийски вид, към този момент ще бъдат обозначавани с гръцките букви Алфа, Бета, Гама, Делта – по реда на установяването им.

Други разновидности, които съставляват интерес, са наречени на буквите, които следват.

Изборът на гръцката писменост е пристигнал след месеци на разисквания, в които са включени и други благоприятни условия като гръцки богове и измислени псевдокласически имена, показва бактериологът Марк Палън, който е взел участие в договарянията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР