Върху нашия лунен съсед има нещо странно. Докато изследва обратната страна

...
Върху нашия лунен съсед има нещо странно.
Докато изследва обратната страна
Коментари Харесай

Мистериозният куб на обратната страна на Луната вероятно не е „извънземна колиба“

Върху нашия лунен комшия има нещо необичайно.

Докато изследва противоположната страна на луната (и по-специално – кратера Фон Карман), китайският луноход „ Юту 2 “ видя тайнствен обект на хоризонта. На пръв взор наподобява на издаденост с формата на куб на фона на един относително еднакъв пейзаж без кой знае какви отличителни белези.

Китайската галактическа администрация го оприличи на „ мистериозна барака “ в пост в обществената мрежа Weixin.

„ Дали не е дом, издигнат от извънземни, откакто са се разрушили [на Луната]? – гласи обявата, пропита с шеговит звук. – Или пък е първият галактическо транспортен съд на предшествениците, изследвали Луната? “.

Най-вероятно нито едно от двете. Какво тогава? По-скоро нещо, което се среща в обилие на земния сателит – скали. Разбира се, няма по какъв начин да знаем сигурно. Поне не и до момента в който „ Юту 2 “ не съкрати 80-метровата дистанция и не го изучи - развой, който ще трае най-малко 2 или 3 месеца.

Отчасти това се дължи на обстоятелството, че захранваният от слънчева сила луноход се изключва през лунната нощ, траеща 2 седмици, както и в моментите, когато Слънцето се намира непосредствено над него, с цел да не прегрее. Същевременно машината би трябвало да се движи и изключително постепенно из терена, цялостен с разнообразни трудности.

Въпреки че ще ни се наложи да изчакаме известно време, преди да разберем защо тъкмо става дума, можем да предположим въз основа на намиращия се наоколо до куба кратер, че това е скален пай, изхвърлен по време на конфликта, довел до образуването на въпросния кратер – феномен, който е следен и преди на лунната повърхнина (например от задачата „ Чангъе-3 “, стартирана преди 8 години на 1 декември).

Това не е първата чудноватост, която „ Юту 2 “ открива на противоположната страна на Луната, която в никакъв случай не гледа към Земята. През 2019 година се натъкна на странна субстанция, наподобяваща гел, която се оказа, че е лунна канара, разтопена до стъкло (отново в резултат на удар на галактически обект в повърхността). Както знаете, Луната няма атмосфера и в нея постоянно се врязват всевъзможни обекти.

Самата канара е видяна по време на 36-ия действен ден на „ Юту 2 “ (в момента тече 37-я лунен ден). Луноходът кацна на земния сателит през януари 2019 година

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР