Върховният съд няма да блокира решение в полза на индианец, цитиран за превишена скорост в Тулса

...
ВАШИНГТОН (АП) — В петък Върховният съд остави в сила
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — В петък Върховният съд остави в сила решение на по-нисък съд, което анулира глоба за превишена скорост срещу индианец мъж в Тълса, Оклахома, тъй като градът се намира в границите на индиански резерват.

Съдиите отхвърлиха спешна жалба от Тълса за блокиране на решението, докато продължава съдебното дело. Заповедта е последната последица от забележителното решение на Върховния съд от 2020 г., което установи, че голяма част от източна Оклахома, включително Тулса, остават индиански резерват.

Джъстин Хупър, гражданин на нацията чокто, беше съден за превишена скорост през 2018 г. от полицията на Тълса в част от града в историческите граници на нацията Muscogee (Creek). Той плати глоба от 150 долара за билета, но заведе дело след решението на Върховния съд по делото McGirt v. Oklahoma. Той твърди, че градът няма юрисдикция, тъй като престъплението му е извършено от индианец в индианската страна. Общински съд и съдия от федерален окръжен съд застанаха на страната на града, но състав от трима съдии на 10-ти окръжен апелативен съд на САЩ отмени решението на по-долния съд.

Няма забелязано несъгласие сред съдиите В петък, но съдия Брет Кавано написа кратко отделно становище, към което се присъедини и съдия Самуел Алито, в което каза, че обжалването на Тулса повдига важен въпрос дали градът може да наложи общинските закони срещу индианците.

Кавано пише че нищо в решението на апелативния съд „не забранява на града да продължи да прилага своите общински закони срещу всички лица, включително индийци, докато съдебният спор напредва.“

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР