Върховният съд на Великобритания блокира искане бившият британски премиер Тони

...
Върховният съд на Великобритания блокира искане бившият британски премиер Тони
Коментари Харесай

Тони Блеър не може да бъде съден за иракската война, постанови британски съд

Върховният съд на Англия блокира искане някогашният английски министър председател Тони Блеър да бъде съден по отношение на иракската война, написа " Гардиън ".

Генерал Абдул Шанан ал Рабат, който беше шеф на генщаба на иракската войска, се опита да инициира правосъдно гонене против някогашния министър председател на Англия.

Рабат упрекна Блеър в експанзия с нашествието в Ирак през 2003 година Иракският военачалник желае също углавен развой против някогашния външен министър Джак Строу и някогашния основен прокурор лорд Годлсмит.

Генералът искаше да се отхвърли решение на Камарата на лордовете от 2006 година, съгласно което няма сходно закононарушение като експанзия съгласно британското право. Апелът на иракчанина също беше отритнат от Уестминстърския магистратски съд и през днешния ден от Върховния съд.

След публикуването на отчета " Чилкот " през 2009 година, обвързван с следствие на войната в Ирак, Блеър отхвърли да се извини за решението да изпрати английски бойци в Ирак. Англия се причисли към Съединени американски щати във войната против Ирак. Вашингтон смяташе, че Саддам Хюсеин е имал оръжия за всеобщо поразяване, което след това се оказа неистина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР