Върховният съд на Съединените щати подкрепи забраната за влизане на

...
Върховният съд на Съединените щати подкрепи забраната за влизане на
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ възстанови забраната на Тръмп за влизане на граждани от 5 държави

Върховният съд на Съединените щати поддържа възбраната за влизане на жители от няколко страни с най-вече мюсюлманско население, съобщи " Ройтерс ".

Други инстанции до момента са определяли възбраната, наложена от администрацията на президента Доналд Тръмп, като противоконституционна. Решението, взето с поддръжката на петима от съдиите (при четирима " срещу " ), значи, че ще бъде стеснен достъпът до Съединени американски щати на множеството жители на Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Според Върховния съд оспорващите възбраната не са могли да потвърдят, че се нарушават законът за имиграцията или Първата корекция на Конституцията, която не разрешава една вяра да се употребява с по-голямо преимущество от друга. Аргументите на държавното управление пък - съображения, свързани с " националната сигурност " и потребност страната да бъде предпазена от ислямистки офанзиви - са задоволителни.

Това значи, че блокираната от месеци възбрана, оповестена от Тръмп, може да остане в действие, а президентът ще има и опция да добави още страни, в случай че реши.

През декември Върховният съд възвърне отчасти възбраната, анулирана от други съдилища, само че не всички клаузи от нея се прилагаха.

По време на акцията си Тръмп призоваваше " цялостно прекъсване на достъпа на мюсюлмани до Съединените щати ", а наложената по-късно възбрана беше измежду знаците на политиката му " Америка преди всичко ". Президентът вкара първи вид на възбраната седмица откакто встъпи в служба, само че я поправя, откакто тя бе блокирана от различен американски съд. Първият " забранителен лист " включвааше 7 страни - Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (763)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР