Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната

...
Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната
Коментари Харесай

Съдът в Русия нареди ликвидирането на правозащитната организация Мемориал

Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната да бъде ликвидирана за нарушение на закон, който изисква организациите да се записват като задгранични сътрудници, поставяйки завършек на година на репресии против критиците на Кремъл, невиждани от руските времена, съобщи " Ройтерс ".

Закриването на правозащитната организация " Мемориал " поставя завършек на година, в която основният критик на Кремъл беше хвърлен в пандиза, политическото му придвижване неразрешено, а мнозина от сподвижниците му бяха принудени да избягат. Москва твърди, че просто прилагала закони, с цел да попречи на екстремизма и да отбрани страната от непознато въздействие.

" Това е неприятен сигнал, който демонстрира, че нашето общество и страната ни се движат в неверна посока ", посочи ръководителят на Управителния съвет на " Мемориал " Ян Рачински.

Закриването на организацията ще усили заплахата от " цялостна принуда " в Русия, акцентира един от юристите на " Мемориал " Мария Айсмонт по време на последните чувания в съда през днешния ден.

" Мемориал " назова делото политически стимулирано. Агенция " Интерфакс " цитира юрист на групата, която споделя, че ще апелира както в Русия, по този начин и в Европейския съд по правата на индивида.

Създаден в ерата на " гласността " на руската либерализация от видни дисиденти, в това число вдовицата на носителя на Нобелова премия за мир Андрей Сахаров, " Мемориал " в началото се концентрира върху документирането на закононарушенията от сталинистката ера.

Тя служи като съществена група за правата на Русия през две войни в Чечения през 90-те години на предишния век, а неотдавна се разгласи против репресиите против критиците при президента Владимир Путин.

Властите сложиха групата в формален лист с " задгранични сътрудници " през 2015 година, ход, който докара до голям брой ограничавания върху активността й.

Миналия месец прокурорите упрекнаха основания в Москва център за човешки права " Мемориал " и " Мемориал интернешънъл ", неговата структура-майка, в нарушение на закона за задграничните сътрудници.

Прокурорите споделиха, че Мемориал Интернешънъл е нарушил наредбите, като не е маркирал всички свои изявления, в това число изявления в обществените медии, с етикета. Те упрекнаха основания в Москва център в одобрение на тероризма и екстремизма.

Говорейки на последното чуване във вторник, държавен прокурор сподели, че " Мемориал " е провел огромни медийни акции, ориентирани към дискредитиране на съветските управляващи, съгласно ТАСС.

Групата отхвърли да има съществени нарушавания и назова правосъдните каузи политически. Той съобщи, че членовете му ще продължат работата си, даже в случай че бъде разхлабен.

Путин, някогашен разузнавач в руската работа за сигурност на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), сподели този месец " Мемориал " е защитавал организации, които Русия смята за екстремистки и терористични, и че описът на жертвите на репресиите от руската епоха включва нацистки колаборационисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР