Върховният съд на Република Южна Африка (РЮА) постанови, че решението

...
Върховният съд на Република Южна Африка (РЮА) постанови, че решението
Коментари Харесай

Върнаха бившия президент на РЮА Джейкъб Зума в затвора

Върховният съд на Република Южна Африка (РЮА) постанови, че решението за предварително освобождение на някогашния президент Джейкъб Зума е нелегално и той би трябвало да се върне в пандиза, с цел да доизлежи присъдата си за пренебрежение към съда, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата година Зума беше наказан на 15 месеца затвор, откакто подцени правосъдно предписание да даде показания по отношение на държавното следствие на широкоразпространената корупция по време на близо десетгодишното му ръководство, което завърши през 2018 година. Той беше освободен предварително по медицински аргументи през септември предходната година, откакто излежа единствено два месеца от присъдата. През декември Върховният съд обаче анулира решението за предварително освобождение на Зума и постанови той да се върне в пандиза.

Бившият южноафрикански президент апелира анулирането на предварителното си освобождение, само че искът му бе отритнат.

" С други думи, по закон Зума не е завършил изтърпяването на присъдата си. Той би трябвало да се върне в поправителния център в Ескорт, с цел да го направи ", се споделя в решението на Върховния съд.

Магистрарите не се съгласиха със мнението на службата за осъществяване на наказванията, че присъдата на някогашния президент е изтекла още по време на разглеждането на жалбата. Освен това съдът установи, че решението Зума да бъде освободен по медицински аргументи, обратно на съвета на Консултативния съвет за предварително освобождение по медицински аргументи, е било незаконосъобразно.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР