Върховният съд на Ню Джърси се произнася в полза на католическото училище, което уволни учител за предбрачен секс

...
Върховният съд на Ню Джърси се произнесе в полза на
Коментари Харесай

Върховният съд на Ню Джърси се произнесе в полза на католическо училище, което е уволнило учител за предбрачен секс, според съдебни документи.

Виктория Криситело започва като болногледач в училище „Света Тереза“ в Кенилуърт през 2011 г., а през 2014 г. директорът на училището, сестра Тереза ​​Лий, се обръща към Криситело за преподаване на изкуство на пълен работен ден, се казва в съдебните документи.

Криситело, която не беше омъжена, каза на директора, че е бременна по време на тази среща, според документите.

Криситело твърди, че няколко седмици по-късно Лий е казала, че е нарушила етичния кодекс на училището, като е участвала в предбрачен секс. Криситело каза, че договорът й е прекратен и тя е заменена от учител, който е женен и има деца, според съдебните документи.

Crisitello заведе дело през април 2014 г. срещу училище St. Theresa, твърдейки нарушения на дял VII от Закона за гражданските права, се казва в съдебните документи. Тя твърди, че уволнението й е „просто претекст“ за бременност и дискриминация в семейното положение“, според делото.

Brebeuf Jesuit Preparatory High School Йезуитска подготвителна гимназия Brebeuf От подготвителната гимназия Brebeuf Jesuit/Facebook

В понеделник Върховният съд на Ню Джърси се произнесе в полза на училището. Съдът постановява, че религиозните организации могат да използват изключенията от религиозните принципи на държавния трудов закон като „утвърдителна защита“ при изправяне на искове за дискриминация при наемане на работа и е „неоспорим факт“, че училището е следвало религиозните принципи на католическата църква при прекратяването на Crisitello.

CNN се свърза с адвоката, представляващ Криситело, за коментар.

Училището "Света Тереза" твърди, че бременността на Криситело нарушава условията на нейния трудов договор, който изисква "служителите да се придържат към ученията на Католическата църква и да се въздържат от предбрачен секс", се казва в съдебните документи.

Училището функционира под римокатолическата администрация на архиепископията на Нюарк и следва нейния етичен кодекс: служителите са задължени да спазват принципите, стандартите и ученията на католическата църква, според документите.

При първоначалното наемане Криситело подписва формуляр, потвърждаващ, че спазва училищния кодекс за поведение, се казва в документите.

„Радваме се, че Върховният съд потвърди правата на религиозните работодатели да действат в съответствие с техните религиозни принципи и че училище „Св. Тереза“ направи това тук“, каза Питър Г. Верниеро, адвокат на училището „Света Тереза“, в изявление пред CNN.

Знамена пред Рождество училище в четвъртък. Wor Nativityschoolflags1 Знамена пред училището "Рождество Христово" в четвъртък. Wor Nativityschoolflags1 Алън Юнг/Telegram & Gazette/USA Today Network

Главният прокурор изрази неодобрение от решението на съда.

„Разочаровани сме от днешното решение, но сме благодарни, че тесният му обхват няма да повлияе на важните защити, които Законът срещу дискриминацията предоставя на огромното мнозинство от жителите на Ню Джърси“, каза говорител на Службата на главния прокурор в изявление до CNN.

Александър Шалом, директор на застъпничеството във Върховния съд на ACLU в Ню Джърси, описа решението като разочароващо.

„Въпреки че признаваме, че предишните решения на Върховния съд на Съединените щати предоставят широка свобода на религиозни работодатели по отношение на наемането и уволнението, ние вярваме, че Върховният съд на Ню Джърси е можел и е трябвало да приеме, че учителят по рисуване във втори клас има право на защитата на Закон срещу дискриминацията“, каза Шалом в изявление за CNN.

Кенилуърт е квартал на около 10 мили западно от Нюарк.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР