Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Косово и Сърбия постигнаха споразумение по проблема за личните документи

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разгласи, че Косово и Сърбия са постигнали договореност по казуса за персоналните документи, заяви осведомителният портал " Албениън дейли нюз ".

" Имаме договорка. В рамките на подкрепяния от Европейски Съюз разговор Сърбия се съгласи да отстрани условието за (специални) документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за идентичност, а Косово се съгласи да не ги вкарва за държателите на сръбски документи за идентичност ", разгласи Борел.

Косовските сърби, както и всички останали жители, ще имат право да пътуват свободно сред Косово и Сърбия, като употребяват личните си документи за идентичност. " Европейски Съюз одеве получи гаранции от косовския министър председател Албин Курти за това. Това е едно европейско решение. Поздравяваме и двамата водачи (Курти и сръбския президент Александър Вучич - б.ред.) за това решение и за водачеството им ", съобщи Борел.

Във видеопослание, оповестено в туитър, Борел прикани Курти и Вучич да продължат да демонстрират прагматизъм и конструктивност и да решат казуса и за регистрационните номера на колите.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика съобщи още, че във времена на война в Украйна Европейски Съюз не се нуждае от още проблеми, а от решения, и през днешния ден е било открито едно решение за Западните Балкани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР