Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Разногласия между Китай и ЕС около посещението на Борел в Пекин, отменено в последната минута

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността трябваше да дойде в Китай на 10 юли и да се срещне с министъра на външните работи Цин Ган, като задачата на визитата бе Европейски Съюз да понижи рисковете, произлизащи от тесните стопански връзки с Китай.

Европейските и китайските дипломати щяха да разискват и други тематики с изключение на търговията, като да вземем за пример човешките права и позицията на Пекин по отношение на войната на Русия против Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз обаче категорично уточни, че Китай е отменил визитата в последния миг, без да изясни аргументите.

" За страдание, бяхме осведомени от китайските ни сътрудници, че плануваните за идната седмица дати към този момент не са свободни и би трябвало да потърсим нови различни ", сподели говорителката на Борел - Набила Масрали, в документално изказване.

" Китай би трябвало комуникира с нас за аргументите за анулацията. Ние ще се приспособяваме към обстановката, с цел да намерим дружно с китайските сътрудници нова подобаваща дата ", добави тя.

От министерството на външните работи на Китай не дадоха съответен отговор по тематиката , показва АП.

" Китай придава огромно значение на китайско-европейските взаимоотношения и до момента е поддържал продан с Европа на всички равнища и в разнообразни аспекти ", съобщи представителят на китайското външно министерство Ван Вънбин по време на постоянна конференция в Пекин през днешния ден. " Каним висшия представител Борел да посети Китай в най-близко време, комфортно и за двете страни. Готови сме да поддържаме връзка с Европейски Съюз по този въпрос ", добави той.

Първоначално беше планувано Жозеп Борел да посети Китай през април, само че той беше заставен да отсрочи визитата си, откакто пробата му за COVID-19 се оказа позитивен, осведомиха от Европейски Съюз.

Каквато и да е необявената от Пекин причина за анулация на сегашната аудиенция на Борел, тя идва тъкмо след срещата на върха на страните членки на Европейски Съюз предходната седмица, когато съюзът утвърди тактиката за набиране на " сериозни " първични материали за своята индустрия от източници отвън Китай . В същото време обаче от Брюксел упорстват, че не желаят да се отделят от втората най-мощна стопанска система в света.

Държавите членки на Европейския съюз също по този начин потвърдиха " многостранната " позиция на Европейски Съюз по отношение на Китай, като азиатската страна е определяна " по едно и също време като сътрудник, съперник и систематичен противник ".

Определението " систематичен противник ", признато за първи път от Европейски Съюз през 2019 година, дълго време дразнеше Китай, също както скорошните опити на Европа да си сътрудничи със Съединени американски щати, с цел да понижи зависимостта си от китайските вериги за търговия и доставки.

От друга страна, Брюксел не утвърждава отхвърли на Китай да жигосах съветското настъпление в Украйна. Пекин заявява неутралитет в спора, само че на процедура поддържа Русия с организирането на чести държавни визити и взаимни военни учения, показва Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР