Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Борел: Свърши вече времето, в което САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия напредък

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел проведе среща в Брюксел с ръководителите на представителствата на Европейски Съюз по света, оповестява Novini.bg.

" Изчезна светът, в който Съединени американски щати обезпечават нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия прогрес. Може да бъркам, само че мисля, че европейците са изправени пред последствията от развой, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина сила от Русия и достъпа до големия китайски пазар. Днес би трябвало да намерим нови пътища за силата, без да заменяме една взаимозависимост с друга. Необходимо е надълбоко преструктуриране на европейската стопанска система, това ще сътвори политически проблеми``, уточни Борел.

Въпросът с нашата сигурност бе поверен на Съединени американски щати и макар че през днешния ден връзките с Вашингтон са отлични, кой знае какво ще стане след няколко години. Ако Тръмп или някой сходен влезе в Белия дом, какъв ще бъде отговорът на войната в Украйна. Трябва да си зададем тези въпроси и отговорът е в поемането на повече отговорност от наша страна, заключи Борел.

,,В нашите страни има радикална смяна, крайната десница бележи растеж по либерален път, хората я овластяват. Мащабът на измененията, провокирани от войната, е извънреден и не би трябвало да се опитваме нито да го отхвърляме, нито да му противостоим. Трябва да го приемем и да се пригодим. Случиха се събития, които не можехме даже да си представим``, добави висшият представител.

Жозеп Борел: Краят на войната в Украйна е съвсем неосъществим след оповестеното от Русия анексиране на украински области

,,Признавам, че не вярвахме във опцията за война в Украйна. Не чакахме също Украйна да се съпротивлява толкоз дейно, в това число с нашата военна помощ. Не предвидихме качествата на Путин да задълбочи войната``, регистрира Борел.

Той изрази безпокойство, че продоволствената рецесия занапред ще се задълбочава. По неговите думи следва криза с повишението на лихвите. 

Путин не желае да възвръща комунизма, той води коренен шовинизъм и империализъм. Не отдаваме задоволително внимание на това по какъв начин европейският модел се възприема по света, все по-малко са тези, които желаят да го следват. Трябва да слушаме повече другата страна, настоя Борел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР