Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел смята,

...
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел смята,
Коментари Харесай

ЕС определи като достатъчно положителен отговорът от Иран за подновяване на ядрените преговори

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел счита, че е реализиран задоволителен напредък по време на консултациите сред неговия делегат и ирански чиновници в Техеран тази седмица, за да се възобновят нуклеарните преговори след два месеца невъзможност, оповестява " Ройтерс ".

Преговорите за обновяване на така наречен иранска нуклеарна договорка от 2015 година със международните сили буксуваха от март, основно заради настояването на Техеран Вашингтон да изключи Иранската революционна армия от листата си с терористични организации.

След завръщането на координатора на договарянията Енрике Мора назад в Европа, Борел означи, че отговорът на Иран е бил " задоволително позитивен ".

Тези въпроси не могат да бъдат позволени за една нощ, въпреки всичко посочи той.

Да приемем, че договарянията бяха деблокирани и това значи, че има вероятност за реализиране на дефинитивно съглашение, разяснява топ дипломатът на Европейски Съюз.

Общата скица на договорката, която има за цел да съживи съглашението, което лимитира нуклеарната стратегия на Иран в подмяна на освобождението на страната от стопански наказания, беше всъщност контрактувана през март.

Оттогава обаче се появиха пречки след съветските претенции в последния миг и спора за листата на Съединени американски щати с терористични организации.

Премина по-добре от предстоящото - преговорите бяха в застой, само че в този момент те бяха отворени още веднъж, заключи Борел.

От своя страна иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян уточни, че пътуването на Мора е било " опция за концентриране върху начинания за разрешаване на оставащите проблеми.

Добро и надеждно съглашение е постижимо, в случай че Съединените щати вземат политическо решение и се придържат към своите задължения, подчерта той.

Френски дипломатически източник обаче съобщи през вчерашния ден, че вижда дребни шансове Съединени американски щати да се съгласят да отстранен елитните сили за сигурност на Иран от листата си с задгранични терористични организации в скоро време.

Тази седмица Мора беше на посещаване в Техеран в това, което беше несъмнено като последен късмет за избавяне на съглашението от 2015 година, от което тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна през 2018 година Англия, Китай, Франция, Германия и Русия също са страни по съглашението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР