Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел насърчава

...
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел насърчава
Коментари Харесай

Борел насърчава страните от ЕС да осигурят снаряди за Украйна

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел предизвиква страните членки да се причислят към плана на Европейската организация по защита за взаимни поръчки на снаряди за Украйна.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано - представителят на Борел.

„ Ние единствено се надяваме, а и висшият представител бе напълно явен, че желае да види колкото се може по-масово присъединяване, тъй като това е в полза на Европа, в поддръжка на Украйна, само че и на европейската сигурност и непоклатимост “, сподели Стано.

Но най-точният отговор би трябвало да пристигна от самите страни, които към момента не са се произнесли дали желаят или не да се причислят към плана.

„ Държавите към момента могат да се причислят, има време за това. Но към тях е въпросът за какво, дали и по кое време другите ще го създадат “, добави „ гласът “ на европейската дипломация.

Засега България е безапелационна, че няма да взе участие в поръчката. На Европейския съвет предходната седмица в Брюксел президентът светлочервен Радев съобщи, че ще произвеждаме снаряди за други страни членки, само че ще слагаме условия те да не стигат до Украйна. (което не съществува във военната промишленост, б.р.).

Радев уточни, че 10 страни членки на Европейски Съюз не са се включили към плана. След Европейския съвет обаче 5 от тези 10 страни се включиха. Извън него към този момент са единствено България, Латвия, Ирландия, Дания и Словения. При това Дания едвам предходната седмица се причисли към Европейската организация по защита.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР