Основният спорен момент изглежда е дали примирието ще бъде постоянно

...
Основният спорен момент изглежда е дали примирието ще бъде постоянно
Коментари Харесай

Без Великденско чудо? Нетаняху заяви, че Израел не може да приеме...

Основният противоречив миг наподобява е дали примирието ще бъде непрекъснато - както упорства Хамас - или не, осведоми Би Би Си.

 

Нетаняху съобщи, че препоръчаното съглашение ще резервира контрола на Хамас над Газа, което съставлява опасност за Израел. Смята се, че формулировката, която се разисква на договарянията в Кайро, включва 40-дневна пауза в бойните дейности, до момента в който бъдат освободени заложниците, както и освобождението на редица палестински пандизчии, държани в израелски затвори.

 

Съветник на водача на Хамас Исмаил Хания съобщи, че групировката преглежда последното предложение с „ цялостна съвестност “.Той обаче повтори настояването си всяка договорка да включва категорично евакуиране на Израел от Газа и цялостно преустановяване на войната.

 

В речта си в неделя  Нетаняху съобщи: „ Не сме подготвени да приемем обстановка, при която батальоните на Хамас излизат от бункерите си, поемат още веднъж контрола над Газа, възвръщат военната си инфраструктура и се връщат към опасността за жителите на Израел в близките общини, в южните градове, във всички елементи на страната. “ „ Израел няма да се съгласи с настояванията на Хамас “, добави той.

 

Отделно от това неизвестен израелски държавен чиновник съобщи пред локални медии в събота, че Израел „ при никакви условия няма да се съгласи да приключи войната като част от съглашение за освобождение на нашите отвлечени “.

 

Нетаняху е изправен пред напън от страна на крайнодясната си коалиция да продължи от дълго време обещаната атака в най-южния град на Газа, където към 1,4 млн. души са намерили леговище, откакто са избягали от сраженията в северните и централните елементи на линията.

 

Израелското държавно управление е изправено и пред възходящ напън вкъщи. Хиляди израелци се събраха в събота вечерта на протест, на който приканиха за подписване на съглашение за връщане на заложниците вкъщи. Протестиращите в Тел Авив скандираха „ Войната не е свята, животът е “, а някои упрекнаха господин Нетаняху, че цели да удължи спора в Газа.

 

Демонстрациите в Израел в събота бяха последният израз на засиления вътрешен напън, на който е подложен господин Нетаняху, с цел да обезпечи връщането на заложниците.

От 252-те души, които бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври, 128 към момента са в неопределеност, а минимум 34 от тях се считат за мъртви.

Натали Елдор, протестираща в Тел Авив, съобщи пред организация Ройтерс, че е била там, с цел да „ поддържа договорката в този момент, през вчерашния ден “.

Съединени американски щати - най-големият дипломатически и боен съдружник на Израел - не са склонни да поддържат нова атака, която може да докара до обилни жертви измежду цивилното население, и упорстват първо да видят проект за отбрана на разселените палестинци.

 

„ Трябва да върнем всички заложници - живите и мъртвите. Трябва да ги върнем. Трябва да сменим това държавно управление ", добави тя.

Някои от събралите се във военната база „ Кирия “ в Тел Авив упрекнаха министър-председателя, че подкопава препоръчаното помирение, до момента в който други приканиха за преустановяване на войната.

 

В събота министър Бени Ганц, член на израелския боен кабинет, се изрече за вероятностите за помирение: „ Все още не е получен формален отговор на очертанията. Когато бъде признат - кабинетът за ръководство на войната ще се събере и ще го разиска.

„ Дотогава предлагам на „ политическите източници “ и на всички лица, вземащи решения, да изчакат формалната информация, да работят умерено и да не изпадат в нервност по политически аргументи. “

 

Преговорите за преустановяване на огъня не престават с месеци без пробив, а от края на ноември не е имало пауза в боевете или освобождение на заложници.

 

Текстът е по информация от Би Би Си

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР