Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Столтенберг се скара с Борел

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел влезе в задочна полемика на нараснал звук с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Формалната причина е участието на Украйна в Алианса, чийто въпрос не зависи от Столтенберг. Но в реалност Борел разрушава комедията за напълно друга аудитория.

Решението за присъединението на Украйна към НАТО не зависи от генералния секретар на НАТО, а от членовете на НАТО. Членството на Украйна в НАТО не се преглежда от тях в този момент и не се разглеждаше преди експлоадирането на въоръжения спор в Украйна.

Това прозвуча като изострен укор от шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел персонално към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Причината е известна: по-рано Столтенберг за следващ път съобщи, че „ вратите на НАТО остават отворени за Украйна “ и че всички членове на Алианса поддържат влизането на Киев в него, само че за това ще може да се приказва едвам след преустановяване на военните дейности.

Дори украинският президент Володимир Зеленски към този момент е склонен с последната точка. Но Борел наподобява е засегнат от думите на генералния секретар и даже не се опасява да изнесе мръсно долни дрехи в подобен решителен миг за Запада.

Има защо да се сърди. Първо, Столтенберг лъже. Дълго може да се спекулира с сегашния баланс на силите в Алианса за и срещу участието на Украйна, само че най-малко една страна съобщи, че даже не желае да чуе нищо за това и по тази причина няма публични съвещания по участие или нечленство. Тази страна е Унгария. Формално възмутеният Борел е прав.

Столтенберг самичък по себе си е много скандална персона. В централата на Алианса той съставлява „ ястребовото крило “, като главно прокарва позицията на Съединените щати и техните полско-балтийски спътници. По отношение на присъединението на Украйна към НАТО, в това число.

Но повода за раздора му с Борел не е в това и даже не в лъжите. Борел също лъже, въпреки и по друг метод, и никога не е " гълъб ", макар че съставлява дипломатическия корпус.

Гоголевски Иван Иванич и Иван Никифорович се скараха за оръжието. Но при натовците повода за раздора не е и в оръжията. Борел и Столтенберг са изцяло съгласни един с различен, че членовете на асоциациите, които съставляват, би трябвало да изпратят всички муниции, които имат, на ВСУ. „ После ще компенсираме “, дава обещание Борел.

Спорейки със Столтенберг, той пази легенда, от която той като началник на евродипломацията има потребност, само че от която генералният секретар на НАТО, чисто по служба, не се нуждае.Това е легенда, че Западът не се е опитвал да въвлече Украйна в НАТО. С други думи, не се опита да сътвори провокативна екзистенциална опасност за Русия. Следователно Русия е почнала военните дейности без причина, а спорът към Украйна не е бил предизвикан от членовете на НАТО, голямото болшинство от които също са членове на Европейски Съюз.

Легендата е погрешна, тъй като Русия се опита да получи правни отговорности от Брюксел, че присъединението на Украйна в действителност не се преглежда от нея, както твърди Борел, и няма да се преглежда. Вместо това членовете на Алианса на специфична среща гласоподаваха единомислещо да отхвърлят това искане на Русия и „ оставят вратите отворени за Украйна “. Така че лъжите на Столтенберг имат и официални учредения.

Въз основа на сегашните думи на генералния секретар, Москва въпреки всичко е права: Украйна беше въвлечена в НАТО, влизането ѝ там беше единствено въпрос на време, Русия беше непосредствено предизвикана, като избутаха структурата на Алианса до границите ѝ и сътвориха мотив за въоръжен спор – разногласието за статута на Крим.

„ Нямаше и няма нищо сходно “, стачкува Борел, по този начин да се каже, за да показа Русия като неблагоразумен агресор. Сега той би трябвало да повтаря това по всевъзможен метод, отговаряйки както на скептиците в Европейски Съюз (като Унгария), по този начин и - което е още по-важно! - на тези извън.

Изключително неуместни за Европейски Съюз въпроси задават управляващите да вземем за пример на такива авторитетни страни като Бразилия и Китай. Те са склонни да имат вяра, че НАТО въпреки всичко е предизвикало Русия и в този момент е заето да поддържа военния спор посредством доставка на оръжие на една от страните.

Това, апропо, е основата на мироопазващата процедура - да се предотврати навлизането на оръжие в зоната на спора. Ако в спора не вземат участие велики сили, това нормално прави Организация на обединените нации - те постановат оръжейно ембарго, с цел да принудят страните да преминат от престрелки към разговор.

Целият свят, като се изключи Запада, прави същото в този момент: от Бразилия до Пекин, от Претория до Белград, политиците споделят, че са за мирни договаряния и затова не доставят оръжие в зоната на украинския спор.

Борел, който упорства членовете на Европейски Съюз да дадат последните си патрони на ВСУ, следва радикално друга политика - същата като НАТО и Съединените щати, без значение какви различия и имиджови съображения замъгляват техния съюз.

В интерпретацията на Запада сходна политика е ориентирана и към спокойно споразумяване. Това е нелепост, само че нелепост, опакована в друга легенда, напълно подвластна от легендата, че Украйна не е била въвлечена в НАТО и Русия не е била предизвикана. Твърди се, че в своята нестимулирана експанзия Русия няма да се спре с Украйна и ще отиде по-далеч - към този момент към Европейски Съюз през балтийските страни, тъй че може да бъде спряна единствено с военни средства, тук и в този момент от ръцете на украинците.

Именно поради тази нежна пропагандна структура Иванич и Никифорович се скараха. За Столтенберг тази структура няма значение: той оглавява военната организация и следи хода на нейното разширение и даже не комуникира с представители на Бразилия, Китай и други страни отвън НАТО, това не е негова грижа. Борел, въпреки това, би трябвало да се измъкне, представяйки се за " птица на мира ", макар милиардите отпуснати средства за войната.

Неговите пропагандни структури към този момент не засягат директно Русия: за себе си, за него, за Украйна и за НАТО ние разбираме всичко, което би трябвало да се разбере. Ако имаме потребност от нещо от Борел, то е единствено, с цел да забележим по какъв начин ще се измъкне, когато залогът на Запада за така наречен контранастъпление на ВСУ се провали и Киев изиска нови оръжия, нови милиарди и нови гаранции от Брюксел, в това число гаранции за присъединение към НАТО.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР