Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел отрича външна намеса в доклада за дезинформацията за COVID-19

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли всевъзможни изказвания за външна интервенция в правенето на отчет, отдаден на дезинформацията за COVID-19. Документът бе показан предходната седмица от Европейската работа за външна активност, ръководена от Борел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според висшия представител дезинформация за новото заболяване се популяризира от няколко източника - Китай, Русия, Сирия и Иран. Изслушваме отзиви, само че това не може да се опише като външна политическа интервенция, добави той във връзка изказванията, че представители на Пекин са оказали напън за намаляване на отчета.

Борел уточни пред външната комисия на Европейския парламент, че историята потегля от публикация във вестник " Ню Йорк таймс ", където написа, че отчетът е бил изменен под натиска на Пекин и представянето му е било забавено затова. Той разясни, че отчетите са два, като единият е за служебно прилагане и по-подробен, а другият е публичен през уеб страницата на европейската дипломатическа работа.



Върховният представител съобщи, че ролята на Китай е разказана в детайли и прикани отчетът да бъде прочетен. Той настоя, че Европейски Съюз е една от дребното организации, които си разрешават да разгласяват сходни оценки. По неговите думи позитивното в тази ситуация е, че вниманието е било привлечено към работата на Европейски Съюз против дезинформацията.

Борел добави, че дезинформацията убива и в тази ситуация с COVID-19 на опасност са изложени здравето на европейците и доверието им в институциите . Той дефинира Китай като основен сътрудник и непрекъснат противник.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР