Върховният лидер на талибаните разпореди забрана за отглеждането на мак

...
Върховният лидер на талибаните разпореди забрана за отглеждането на мак
Коментари Харесай

Талибаните забраниха отглеждането на опиумен мак

Върховният водач на талибаните разпореди възбрана за развъждането на мак в Афганистан, предупреждавайки, че твърдолинейното ислямистко държавно управление ще предприеме репресии против фермерите, които засаждат растението.

Афганистан е най-големият производител на мак в света, източник на сок, който се преработва в хероин, а през последните години неговото произвеждане и експорт непрестанно нарастват, написа Агенция Франс Прес.

Забраната е наложена с декрет, публикуван от висшия водач Хибатула Ахундзада

Указът беше прочетен от представителя на държавното управление Забихула Муджахид пред кореспонденти, задгранични дипломати и представители на талибаните.

„ Ако някой наруши постановлението, реколтата ще бъде неотложно унищожена и нарушителят ще бъде третиран според шериатския закон “, се прибавя в указа.

Това не е първият път, когато фундаменталистката група се закле да забрани търговията. Производството беше неразрешено през 2000 година, тъкмо преди групата да бъде свалена от водените от Съединени американски щати сили след офанзивите на 11 септември.

По време на 20-годишното си опозиция против задгранични сили талибаните таксуваха с налог фермерите, които отглеждат реколтата в региони под техен надзор.

Това се трансформира в основен запас за групата за събиране на средства, разяснява Агенция Франс Прес.

Силите на Съединените щати и НАТО се пробваха да лимитират развъждането на мак през двете си десетилетия в Афганистан, като плащаха на фермерите да отглеждат различни култури като пшеница или шафран.

Но опитите им бяха осуетени от талибаните, които направляваха главните райони за развъждане на мак и извличаха стотици милиони долари от търговията, споделят специалисти.

Вицепремиерът Абдул Салам Ханафи отхвърли изказванията, че талибаните са помогнали за развъждането на мак по време на протестите си.

„ Как по този начин се е изнасял по целия свят, когато те (водените от Съединени американски щати сили) имаха цялостен надзор над Афганистан “, сподели Ханафи в неделя.

Според известия в афганистанските медии производството се е нараснало в две южни провинции - Кандахар и Хелманд, откакто талибаните завзеха властта през август, макар че няма достоверни данни.

Афганистан има съвсем целия монопол върху опиума и хероина, което съставлява 80 до 90 % от международното произвеждане, съгласно Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността.
Количеството земя, засадена с мак, доближи рекордно високи размери през 2017 година и е приблизително към 250 000 хектара през последните години, почти четири пъти повече от средата на 90-те години, демонстрират данните на Организация на обединените нации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР