Върховният касационен съд (ВКС) възстанови на работа легандарния журналист от

...
Върховният касационен съд (ВКС) възстанови на работа легандарния журналист от
Коментари Харесай

Върховният съд отмени уволнението на Лили Маринкова от БНР

Върховният касационен съд (ВКС) възвърне на работа легандарния публицист от БНР Лили Маринова, която бе уволнена от генералния шеф на публичната медия Александър Велев през юни 2016 година

Основният мотив на магистратите е, че в тази ситуация е неприложима наредбата на член 328 от Кодекса на труда, употребена като съображение за уволнението ѝ. Въпросният текст дава право на работодателите да уволняват " чиновниците от управлението на предприятието " с предупреждение.

Според висшите съдии Светла Цачева, Албена Бонев и Боян Цонев обаче по смисъла на закона под " дружество " се схваща " организация, която развива стопанска активност, като това пояснение е възприето и в доктрината, и в правосъдната процедура ".

" В този смисъл наредбата е неприложима за органи на изпълнителната власт, за организации с държавни функционалности, с нестопанска цел, за централна или локална администрация, за институции за социално-културни действия, за образователни заведения. БНР е юридическо лице, народен публичен снабдител на медийни услуги според Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), чийто общоприет шеф е първокачествен разпоредник с бюджет. За да се обезпечи независимостта на този публичен снабдител на медийни услуги, активността на БНР се финансира по независим бюджет, приходната част от който се образува преди всичко от обществени източници ", стимулира се Върховен касационен съд.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР