Върховният касационен съд оправда окончателно бизнесмена Огнян Донев. Това научи

...
Върховният касационен съд оправда окончателно бизнесмена Огнян Донев. Това научи
Коментари Харесай

Бизнесменът Огнян Донев окончателно оправдан от съда

Върховният касационен съд оправда дефинитивно предприемача Огнян Донев. Това научи Българска телеграфна агенция от съда.

Донев и съдружникът му Борис Борисов бяха подсъдими за укриване на налози. Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт през 2015 година, като като обвиняването против Донев бе за укриване на над 62 млн. лв., а против Борисов - за 7,5 млн. лв..

Според обвиняването закононарушенията са осъществени посредством покупко-продажби с акции на фармацевтична компания през 2007 година. Те били продавани за по един лев и налози са плащани върху облагата. 

Според висшите съдии долната инстанция (САС) дейно е проучила естеството на договорката. Блоковите
покупко-продажби съставляват авансово уговорени извънборсово покупко-продажби за огромни количества акции (с размер най-малко от 5% от общия брой акции в капитала на емитента); те могат да бъдат двустранно договаряни сред членовете отвън пода на " Българска фондова борса – София " АД и отвън часовете за борсова търговия; цените на блоковите покупко-продажби не се отразяват в показателите на Борсата и не вземат участие в представителната борсова цена; не са обезпечени от Гаранционния ѝ фонд; блоковата договорка се третира като борсова договорка, откакто бъде оповестена на Борсата, написа в претекстовете.

След като законът не вкарва като категорично условие блоковата договорка да бъде подписана по пазарна цена на акциите, цената, на която са били подписани инкриминираните по делото блокови продажби на акции на " Софарма " АД, не съставлява изискване, което оказва въздействие върху размера на облагата, стимулират се съдиите.

Източник: БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР