Върховният административен съд (ВАС) разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден

...
Върховният административен съд (ВАС) разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден
Коментари Харесай

Съдът вади Цветомир Найденов от българския списък по Магнитски

Върховният административен съд (ВАС) разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от българския лист след глобите по закона " Магнитски ". Определението му е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Още през цялото време Цветомир Найденов, както и брат му и татко му, които също бяха включени в разширения лист, упорстват да бъдат извадени. През юни те показаха, че са прекратили всевъзможни връзки със засегнатите от закона " Магнитски " лица и означиха, че от март 2020 година не са съдружници, акционери, шефове и членове на управителни органи.

" Нещо повече, ние инициирахме доста преди ограниченията по закона " Магнитски " дейности за уличаването на Васил Божков в корупционни и незаконни действия с риск за нашата сигурност и бизнес ", безапелационни бяха братя Найденови.

Така 90 дни по-късно, през днешния ден (8 октомври) тричленен състав на Върховен административен съд с ръководител Йордан Константинов и членове Бисер Цветков и Петя Желева (докладчик) установи, че Цветомир Найденов няма никакви връзки с Божков.

" Жалбоподателят показва доказателства и причини, от които се открива, че е прекратил всевъзможни връзки с лица, които попадат в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерство на финансите на Съединени американски щати ", заявяват висшите съдии.

В определението си съдиите сочат, че прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския указател, и е установено и от Министерство на вътрешните работи, чиято дирекция " Правно-нормативна активност " е издала информация, че не е налице съгласуваност сред Найденов и сдружения, включени в разширения лист.

Освен това Върховен административен съд поставя завършек на разногласието дали дейностите по поддържане на разширения лист от така наречен Постоянна работна група са правни или в действителност. В серия от избрания Административният съд София-град отхвърляше настояванията за изваждане от листата с аргумента, че не са в действителност дейности. Сега Върховен административен съд изрично отхвърля тази теза.

" Посоченото от жалбоподателя деяние по поддържане на данните му в листата на страниците на МФ и Национална агенция за приходите, следва да се квалифицира точно като фактическо деяние, което продължава и към сегашния миг и визира правната сфера на жалбоподателя ", съобщи Върховен административен съд.

Той установи и друго – ДАНС не разполага с кореспонденция, въз основа на която Цветомир Найденов е включен в листата. 

" Национална агенция за приходите не е представилa волеизявление и правно съображение за включване на жалбоподателя в листата. Съгласно чл.252, ал.2 Административнопроцесуален кодекс административните органи и длъжностните лица би трябвало да дават данни за основанието на осъществените дейности. От което следва, че по делото е открита липса на волеизявление за включване на жалбоподателя в листата ", показват висшите съдии. И декларират, че прекратяването на свързаността е съображение за изключване на Цветомир Найденов от листата, поддържан на интернет страниците на Министерство на финансите и на Национална организация за приходите.

В определението си Върховният съд прави и основен коментар за статута на така наречен работна група: 

" Не може да се показа доводът на МФ в подадения отговор на частна тъжба, че атакуваното деяние се прави в отбрана на националната сигурност и публичен интерес, защото дейности в отбрана на националната сигурност и публичен интерес прави Министерски съвет според член 105, алинея 2 Конституция на Република България, а не членовете на Постоянната работна група, МФ, Национална агенция за приходите, ДАНС или Министерство на вътрешните работи. Законът за ограниченията против изпиране на пари също не дава съображение за поддържане на данните на жалбоподателя в Списъка, защото същият не планува пълномощия на Постоянната работна група, МФ, Национална агенция за приходите, ДАНС или Министерство на вътрешните работи за поддържане на лист с лица, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати ".

Може да се чака, че изводите на съда във връзка с Цветомир Найденов, ще важат и за татко му Стефан и брат му Боян.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР