Върховният административен съд (ВАС)отмени заповедта на председателя на Комисията за

...
Върховният административен съд (ВАС)отмени заповедта на председателя на Комисията за
Коментари Харесай

ВАС обяви за незаконосъобразна заповедта за освобождаването на дългогодишния PR на КЗП Габриела Руменова

Върховният административен съд (ВАС)отмени заповедта на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), с която непозволено е прекъснато служебното правно отношение на дългогодишния PR на институцията Габриела Руменова.

Комисията е наказана да заплати разноските за двете правосъдни инстанции по делото в размер на 2290 лв. , като настрана от това служителят може да потърси и компенсации . Обществени средства са изразходвани и за възнаграждения на особено наетата от КЗП адвокатска фирма за процесуално посланичество , макар че разполага с цялостен отдел юрисконсулти.

Според Върховен административен съд, откритите в хода на делото условия сочат за превратно практикуване на власт , изразяващо се в преследването на цел, друга от тази на закона .

Габриела Руменова е PR на КЗП от 2006 година , след като са се сменили четири управителни състава на контролния орган. През това време тя осъществявашеежедневна дейна връзка с представители на медиите и редица осведомителни и информационни акции за правата на потребителите.

През 2021 г.служебното и състояние е променено и тя е преместена в деловодството с претекст, че КЗП няма потребност от чиновник за връзки с обществеността заради пандемичната конюнктура в страната . Само четири дни по-късно с трето лице е подписан цивилен контракт с предмет на активност в региона на връзките с обществеността .

Два месеца след тази рокада служебното правно отношение на Руменова е прекъснато с различен абсурден претекст, а точно – за ускоряване активността на деловодната обработка на документите, би трябвало да се редуцира точно нейнатащатна численост за " старши специалист " и да се сътвори нова за " старши експерт ", за която се изисква по-ниска подготовка.

Становището на прокуратурата също сочи, че издаденият акт е предписан в нарушаване на материалния закон и неговата цел, демонстрация е на административен произвол и корист с властови пълномощия и нарушава условията на Административнопроцесуален кодекс органът по назначението (председател на КЗП по това време е Димитър Маргаритов) да упражнява своите права,без да вреди на страната и обществото и на правата и законните ползи на други лица.

" Заведох делото, с цел да защитя правата си, само че и с цел да дам образец на хората в сходна обстановка, че би трябвало да отстояват ползите си. Благодаря на юриста ми Искра Кишкова за изключителния професионализъм, възприятие за правдивост и силата, която отдели да води това дело. Благодаря и на сътрудниците от медиите, които ме подкрепяха интензивно в тази борба, траяла близо две години и половина. ", споделя Габриела Руменова.

Журналистическата колегия дефинира Габриела Руменова като един от най-хубавите специалисти по обществена връзка в България поради нейните професионални и личностни качества, с които е позната и упражнява тази активност в продължение на 15 години.

Габриела Руменова е лекар по публицистика, магистър по електронни медии и бакалавър по " Връзки с обществеността ". Има специализации в региона на аудио-визуалните изкуства, фотографията, интегрираните маркетингови връзки, отбраната на персоналните данни и други

 

Връзка към Решението на Върховен административен съд:

Връзка към Протокола от съвещанието:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР