Върховният административен съд (ВАС) отмени обезщетението от 100 000 лева

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени обезщетението от 100 000 лева
Коментари Харесай

ВАС отмени решението за 100-те хиляди лева обезщетение за смъртта на 5-годишна Габи

Върховният административен съд (ВАС) анулира компенсацията от 100 000 лв. на родителите на умрялата от рак Габи. Парите бяха присъдени поради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце.

Искът беше против Министерството на здравеопазването и Център „ Фонд за лекуване на деца в чужбина” (ЦФЛД ). Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова завоюваха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, оповестява Монитор.

В решението си висшите съдии връщат делото за ново разглеждане от различен състав на съда в Пловдив с инструкции да се извършат процесуални дейности по премахване на нередностите на исковата молба и едвам по-късно да се пристъпи към разглеждане на разногласието всъщност.

Малката Габи от Русе заболяла от остра лимфобластна левкемия през 2008 година Било й извършено лекуване, последвала ремисия, само че за малко. Три години по-късно заболяването се върнала. Детето било подложено на тежка химиотерапия, с цел да бъде квалифицирано за трансплантация на стволови кафези. Родителите подали документи във Фонда за лекуване на деца и на 13 април 2011 година получили отвод за финансиране за осъществяване на трансплантацията в чужбина. Мотивът бил, че по-голямата сестричка на Габи била подобаващ донор, т.е., присаждането на стволови кафези може да се извърши и в България. В същото време от фонда изпратили друго онкоболно дете на интервенция в чужбина с претекста, че то няма фамилно съчетаем донор и че трансплантацията от донякъде съчетаем източник би трябвало да се прави в чужбина поради по-големите благоприятни условия на клиниките там да се оправят с възможни затруднения.

След отхвърли от ЦФЛД родителите на Габи завели иск в Комисията за дискриминация, откъдето решили, че е налице дискриминационно отношение към онкоболното момиченце. Според решението на комисията от 12 март 2013 година ЦФЛД е направил директна дискриминация по отношение на детето по симптом “лично положение” (неравно третиране), както и че Министерство на здравеопазването е нарушило чл.10 и чл.11 от Закона за отбрана от дискриминация, посредством неизпълнението на отговорностите си за предприемане на всички вероятни и нужни ограничения за реализиране на задачите на Закона за отбрана от дискриминация във връзка с лицата с онкохематологични болести. Междувременно родителите на Габи стартирали дарителска акция, съумели да съберат сумата за трансплантация, само че за Габи било към този момент късно. Момиченцето не дочакало решението на комисията за дискриминация и издъхнало в Италия.

На 2 октомври т.г. Административният съд в Пловдив, където е върнато делото от Върховен административен съд, излиза с определение, съгласно което подсъдността на проблема е на Районния съд в Пловдив, което определение е дефинитивно.

Родителите на Габи към момента са в Италия, където е заровена дребната им дъщеричка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР