Върховният административен съд отмени решение №1433 от 22.11.2023 г. на

...
Върховният административен съд отмени решение №1433 от 22.11.2023 г. на
Коментари Харесай

ВАС върна за ново разглеждане делото за избора на общински съветници на община Костенец

Върховният административен съд анулира решение №1433 от 22.11.2023 година на Административен съд – София област, с което с което е доказано решение №85-МИ от 30.10.2023 година на Общинска изборна комисия Костенец за избор на общински съветници в община Костенец и върна делото за ново разглеждане от различен състав на първоинстанционния съд.

Касационната тъжба по административно дело № 818 от 2024 година е подадена във Върховен административен съд от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, в която има изразени подозрения, по отношение на отчитането на изборните резултати.

Срещу същото решение на ОИК-Костенец за избор на общински съветници, тъжби пред Административен съд – София област са подали Партия „ Възраждане “, Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, като след това са формирани обособени каузи за разглеждане.

Върховните съдии са приели, че тези три тъжби е следвало да бъдат обсъждани общо, защото предмета на разногласието е общ – решението на ОИК – Костенец. Касационният състав счита, че откакто съдът е бил установил нередовности в тях, налагащи преустановяване на производството във връзка с две от жалбите, първоинстанционният съд е следвало да изчака или да спре правосъдното произвеждане по общото административно дело №1291 от 2023 година до произнасянето на Върховния административен съд, който е бил сезиран с частната тъжба от Партия „ Възраждане “ и да прегледа всички доводи по отношение на избора на общински съветници в община Костенец. 

Върховните съдии считат, че в жалбата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ е направил недоволство от резлутатите в секция …10 и е изискал броене заради изказване за съществуване на позволени нарушавания в изборния развой, съдът е следвало да допусне всички желани доказателства.

Касационната инстанция приема, че всеки един спор във връзка с изборния резултат следва да бъде преценен в съответната фактическа конюнктура. Поради това решението следва да бъде върнато на различен състав за ново разглеждане от първоинстанционния съд като се вземат поради претекстовете на актуалното решение, както във връзка с същността на разногласието и допускане на желани доказателства, по този начин и във връзка с разглеждане на към този момент обединени за общо разглеждане жалбите на Партия „ Възраждане “ и Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР