Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на вече

...
Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на вече
Коментари Харесай

ВАС обяви предсрочното прекратяване на мандата на кмета на Калояново за незаконно

Върховният административен съд анулира предварителното преустановяване на мандата на към този момент някогашния кмет на община Калояново Георги Георгиев. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно като преписката по отстраняването на Георгиев се връща още веднъж на Общинската изборна комисия, която приключи предварително мандата на кмета на 27.05 2021 година.

В период от 14 дни Общинската изборна комисия би трябвало да вземе ново решение за прекратяването на мандата на Георгиев, уточни БНР.

Припомняме, че след инструкции на ЦИК в края на май ОИК- Калояново в профил Георгиев, поради присъда за шофиране в дрогирано положение. Към тази дата, обаче, Георгиев апелира пред съда отстраняването си. Според висшите магистрати никой различен орган, включително и административния, няма право да одобри за разглеждане спор, който към този момент се преглежда от съда. В сегашния случай ОИК не се е съобразила със правосъдната към този момент тъжба на Георгиев против отстраняването му.

Решението на Върховен административен съд основава юридически проблем, тъй като Община Калояново към този момент има нов кмет - Виктория Михайлова, определена на предварителни избори през септември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР