Върховният административен съд отказа [1] на ТЕЦ „Брикел“ да увеличи

...
Върховният административен съд отказа [1] на ТЕЦ „Брикел“ да увеличи
Коментари Харесай

Съдът отказа на ТЕЦ „Брикела“ да увеличи мощностите си до 340 МВт


Върховният административен съд отхвърли [1] на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ да усили мощностите си за произвеждане на топлинна сила с 340 мегавата, като се произнесе в интерес на Изпълнителната организация по околна среда, подкрепена от „ За Земята — достъп до правораздаване “.

Мотивите са, че централата на въглища не съблюдава законовите условия за качеството на атмосферния въздух. Категоричното умозаключение на съда е, че „ Брикел “ не подсигурява употреба на инсталацията в сходство със закона и има доказателства за редовно несъблюдение на настоящото екоразрешително.

Спорът сред Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Изпълнителната организация по околна среда датира от 2015 година, когато топлоцентралата изиска актуализиране на комплексното си позволение, с цел да включи в употреба още два към съществуващите три блока. Така общият потенциал на централата щеше да се усили от 510 мегавата на 850 мегавата топлинна сила. Тогава Изпълнителната организация по околна среда отхвърли да издаде ново позволение с претекста, че има несъответствия, свързани с употребата на софтуерните, пречиствателните и мониторинговите уреди, заради което „ Брикел “ не може да подсигурява съблюдаване на условията за качество на въздуха.

Централата се свързва с Христо Ковачки, който, съгласно следствието на „ Грийнпийс “ - България — „ Финансовите мини “ [2] е забъркан в редица сенчести практики, поддържащи изкуствено живота на въглищния бранш в България. „ Брикел “ споделя проблемите, с които компаниите на енергийния необут са известни — систематична липса на вложения в чисто и безвредно произвеждане, закъснение на заплати, неспазване на правата на чиновниците, разясняват от сдружението „ За земята “.

Въпреки посочените от Изпълнителна агенция по околна среда и съда нарушавания на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, съгласно локалната преса [3] централата е подала заявление за дерогация от новите условия за индустриални излъчвания (LCP BREF 2017) дружно с останалите три от индустриалния комплекс „ Марица изток “. Това би дало право на централата да продължи работа, макар систематичните нарушавания.

„ Брикел” от дълго време трябваше да спре работа. Това е морално и механически остаряла централа, която се поддържа на системи, до момента в който се изцеди изцяло финансовия ѝ запас. И до момента в който това се случва, централата продължава да замърсява въздуха в Гълъбово и района. Решението на съда е дребна, само че значима крачка в посока това да спре “, разяснява Генади Кондарев от екологично съдружие „ За Земята “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР