Върховната касационна прокуратура проверява имотното състояние на двама журналисти и

...
Върховната касационна прокуратура проверява имотното състояние на двама журналисти и
Коментари Харесай

Прокурорска проверка срещу създателите на "БиволЪ" по сигнал, приписан на БОЕЦ

Върховната касационна прокуратура ревизира имотното положение на двама публицисти и основатели на уеб страницата " БиволЪ " - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Проверката е по сигнал, за който от полицията споделят, че е получен от БОЕЦ, само че от сдружението отхвърлят да са го подавали.

Въпреки опитите на посочените за податели на сигнала да уведомят проверяващите, че не са сезирали прокуратурата, както и макар експлицитното условие на наказателно-процесуалния кодекс да не се преглеждат анонимни сигнали, досъдебното произвеждане против двамата публицисти продължава и те са викани на разпит. За това алармираха Йорданов и Чобанов, които в последните няколко месеца са изключително дейни в изнасянето на информации към имотното положение на хора във властта, в това число на основния прокурор Сотир Цацаров.

Досега множеството опити да бъде открит за коментар представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова остават без резултат. Тя не отговори и на въпроси на " Дневник ", а в ранния следобяд изключи и мобилния си телефон.

Вчера по отношение на досъдебното произвеждане Асен Йорданов прекара към три часа на разпит в основната дирекция " Национална полиция ". Пред " Дневник " той сподели, че и тогава, и досега, няма публична информация въобще за това каква инспекция тече, има ли инспекция, няма ли. В полицията не са му споделили на какво съображение и за какво го разпитват. " Не ми демонстрираха нищо, отхвърлиха да дадат номер на преписката, не ми демонстрираха и сигнала. Единственото, което разбрах, е че става въпрос за досъдебно произвеждане, формирано от Върховната касационна прокуратура. Не знам кой е наблюдаващият прокурор ", добави Йорданов.

На Йорданов споделили, че е извикан на разпит по отношение на подаден сигнал от Гражданското придвижване БОЕЦ против публицистите от " БиволЪ " по отношение на обява на вестник " Труд " от 2 юни, озаглавена " Ефектът на бумеранга застигна уеб страницата " БиволЪ ". В нея се твърди, че Йорданов и Чобанов са придобили парцели на занижени цени.

За сигнала до прокуратурата ръководителят на БОЕЦ Георги Георгиев научава в понеделник от телефонно позвъняване на проверяващ служител на реда, който го приканва да посети полицията, да се запознае със сигнала и преписката, описа в уеб страницата на сдружението Георгиев. Полицаят изискал от него: " да се запознаеш със сигнала, да драснеш пет реда и да го завършвам това ", написа ръководителят на сдружението, което от много време работи постоянно взаимно с двамата публицисти от " БиволЪ ".

Подозирайки, че става дума за подправен сигнал и потвърждавайки, че никой от придвижването не е подавал нищо против Йорданов и Чобанов, Георгиев незабавно поискал да посочи това с формален документ до проверяващия служител на реда. Преди деня, в който е бил публично свикан, той се опитал посредством собствен юрист да внесе непосредствено към преписката декларация, че сигналът не е от БОЕЦ. Полицаят отказал да одобри декларацията и ги насочил към деловодството, където те подали документи и получили входящ номер. И до през днешния ден обаче производството продължава да се води по сигнал на БОЕЦ, а подадените от формалните представители на придвижването документи, не са прикрепени към останалата кореспонденция против " БиволЪ ", сподели Асен Йорданов пред " Дневник ", цитирайки служители на реда.

" Те преднамерено не дават номера на преписката против нас, с цел да не може заявката на БОЕЦ, че нямат нищо общо със сигнала против нас, да отиде в документите по досъдебното произвеждане ", разяснява Асен Йорданов пред " Дневник ". По думите му това се прави за сигналът да продължи да има явен създател и източник и да може да продължи да се работи по преписката, да има разпити. В момента, в който декларацията на БОЕЦ се прикачи към преписката, тя би трябвало автоматизирано да бъде прекъсната, тъй като по Наказателно процесуалния кодекс не се позволява разглеждането на сигнал, който се смята за неизвестен, означи още Йорданов.

В същото време хората от БОЕЦ не могат да отидат и да кажат прикачете по тази кореспонденция нашето мнение и декларация, тъй като не знаят номера на преписката. Въпреки че бил свикан да се запознае със сигнала, ръководителят на БОЕЦ по този начин и не получил повече информация, даже не могъл да види сигнала и не дал показания, описа Георгиев на уеб страницата на сдружението.

" Всичко тече непрозрачно, не се дава никаква опция за отбрана. Как да се защитиш против прокуратура, която работи като проведена незаконна група. Самата прокуратура погазва законите, както и правата на засегнатата страна, а и личните си правила, в които ясно е казано, че не се преглеждат сигнали без ясно обозначен адресант ", разяснява Асен Йорданов. " Оказва се, че в случай че човек е неуместен на Цацаров, на Делян Пеевски, този неизвестен сигнал задейства цялата държавна машина ", добави той.

Йорданов обмисля да заведе дело и против в. " Труд ", във връзка чиято обява тече следствие на имотното му положение, защото по думите му неподписаният материал съдържа " манипулативни, оскърбителен и погрешни трудове ".

В случая става въпрос за чиста принуда против нас и демонстрира, че България е типичен образец на тирания и на режим, съобщи още Асен Йорданов. По думите му прокуратурата си служи със сталински способи, където не обвиняването би трябвало да потвърждава твоята виновност, а репресираният човек би трябвало да се изправи против цялата машина и да потвърждава, че е почтен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР