Въпросът за търговията беше в центъра на посещението на китайския

...
Въпросът за търговията беше в центъра на посещението на китайския
Коментари Харесай

ЕС разследва търговията на китайски електромобили в блока

Въпросът за търговията беше в центъра на визитата на китайския президент в Европа. Трябва ли обаче Европейски Съюз да употребява инструментите си, с цел да отбрани електромобилната си промишленост от Пекин? Според анализатори визитата на Си Дзинпин в Унгария не е без значение. Будапеща се смята за вратата на Китай към блока, където той влага масирано в фабрики за електрически транспортни средства.
Унгария в действителност влага в това китайско-унгарско другарство. Сега те построяват своята съгласуваност и инфраструктура и в Унгария има огромни китайски вложения в предприятията за произвеждане на автомобилни акумулатори. Така Унгария добре се нарежда, с цел да бъде водеща нация в Европа в производството на подобен вид коли.
Виктор Гао, вицепрезидент на основания в Пекин Център за Китай и глобализацията и професор в катедрата на Университета в Соочоу

През 2022 година китайските електрически автомобили ще съставляват малко под 4% от европейския пазар спрямо 0,4% през 2019 година Този растеж може да е резултат от незаслужено преимущество. Ето за какво предходната есен ЕК стартира следствие на възможни дотации за китайските производители. Твърди се, че транспортните средства от Китай са с 20% по-евтини от европейските модели. Застрахователи пресмятат, че до 2030 година автомобилната промишленост на Европейски Съюз може да загуби повече от 7 милиарда евро годишно от чистата си облага поради китайската конкуренция. Но зад тази борба стоят и други въпроси.
Ако не изпратим мощен сигнал, че сме подготвени да наложим свободна конкуренция и отворени пазари, може да забележим доста повече браншове, наранени от този тип китайска конкуренция. Ще станем очевидци на нелоялна конкуренция в близко бъдеще.
Никълъс Поатие, откривател в Института Брьогел

Започването на следствия обаче не значи автоматизирано въвеждане на спомагателни мита. От 2008 година насам Комисията е почнала 342 следствия на дотации, предоставени за импорт от Китай, като 101 от тях не са довели до изравнителни мита. Резултатите от тези следствия се чакат през идващите седмици.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР